Нацбанк вводить нову монету до 30-річчя Незалежності України

10 Серпня 2021, 13:30

З 10 серпня Національний банк України вводить в обіг пам’ятну монету «До 30-річчя Незалежності України» номіналом 5 грн.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

На аверсі монети розміщено: композицію, що символізує Україну, – безкраї поля у вигляді стилізованих орнаментів, над якими летять лелеки – один із символів України, на тлі якої вгорі малий Державний Герб України, написи: Україна (праворуч півколом), 2021 (ліворуч від герба), номінал монети – 5 гривень (унизу півколом); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч).

На реверсі монети зображено кольорову вишивану стрічку (використано тамподрук), що символізує код нації і нагадує ДНК, яка є матеріальним носієм генетичної інформації.

Півколом розміщено написи: 30 років (угорі ліворуч на матовому тлі) незалежності України (праворуч на дзеркальному тлі).

Як повідомлялось раніше, у результаті онлайн-голосування переможцем у номінації «Кращий поштовий блок» стали  «Маяки України». До  художньої композиції з п’яти маякових комплексів увійшли зображення Станіслав-Аджигольського заднього та Бирючого маяків.

Окрім херсонських маяків, на марках цього блоку зображено ще три маяка з Криму.