До річниці визволення Херсонщини в обігу з’явиться пам’ятна монета “Антонівський міст”

10 Листопада 2023, 16:33

Ілюстрація: НБУ.

Національний банк України 10 листопада 2023 року вводить в обіг нову обігову пам’ятну монету “Антонівський міст”. Вона присвячена найбільш згадуваному в часи війни мосту в Україні – одній з трьох ключових переправ через Дніпро в Херсонській області, стратегічно важливому об’єкту для регіону та країни в цілому.

Про це повідомляє Національний банк України.

“До річниці визволення Херсонщини від окупантів Національний банк відкарбував монету, яка щодня перебуватиме в обігу і символічно нагадуватиме про єднання, відвагу та витривалість українського народу в умовах російської агресії. Рік тому, під час втечі з правого берега Дніпра, війська агресора підірвали Антонівський міст, знищивши кілька його прогонів. І зараз він стоїть зруйнований, але з непохитною рішучістю очікує на Перемогу та повоєнне відновлення, щоб знову об’єднати правий та лівий береги незалежної і єдиної України. Віримо, що незабаром так і буде”, – наголосив Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Випуском цієї монети Національний банк продовжує практику карбування обігових пам’ятних монет з воєнної тематики. Зокрема, до кінця 2023 року планується введення в обіг ще однієї такої монети, що буде присвячена Збройним Силам України.

Реалізація обігових пам’ятних монет як нумізматичної продукції банками-дистриб’юторами не здійснюватиметься. Національний банк підкріплюватиме обіговими пам’ятними монетами банки та СІТ-компанії для подальшої видачі їх клієнтам. Прийматися ці монети від клієнтів також будуть як звичайні обігові монети номіналом 10 гривень. Поступово в готівковий обіг буде введено майже 10 млн штук таких обігових пам’ятних монет.

Водночас частина тиражу обігової пам’ятної монети “Антонівський міст” буде сформована в спеціально оформлені ролики. До ролика входитиме 25 обігових пам’ятних монет “Антонівський міст”. На сувенірному папері, у який запаковано кожний ролик, розміщено зображення Антонівського мосту над хвилями Дніпра та стилізоване зображення військової техніки. Тираж роликів – 20 тисяч штук.

Вони реалізовуватимуться як сувенірна продукція з 10 листопада 2023 року в Інтернет-машгазині нумізматичної продукції Національного банку – загалом через інтернет-магазин буде реалізовано десять тисяч роликів, які будуть доступні з першого дня продажу, а також банками-дистриб’юторами ( АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”, АТ КБ “ПриватБанк”) – у міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ. Детальнішу інформацію про початок реалізації та точки продажу можна дізнатися на їхніх офіційних сайтах.