СБУ оголосила про підозру в держзраді Анатолію Шарію. Пропагандист «подякував» спецслужбі

16 Лютого 2021, 18:32

Служба безпеки України оголосила про підозру у вчиненні злочину громадянину України, відомому проросійському пропагандисту Анатолію Шарію. Пропагандист «подякував» спецслужбі.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

«На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур», – ідеться в повідомленні.

Підозра оголошена під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури в межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

«Дякую СБУ за пред’явлення підозри шляхом публікації пропагандистського ролика в телеграм за статтею «Державна зрада». Тепер мені не треба зайвий раз доводити в ЄС, що всі справи на мене – чиста політика», – написав Шарій.

Волонтери InformNapalm та партія «Демократична сокира» встановили низку людей, які займалися поширенням «плівок Деркача», та не потрапили після цього під санкції США. Пізніше InformNapalm опублікувало розслідування. Серед них – блогер Анатолій Шарій — «публічний рупор».

Партію Шарія фінансує всеукраїнська мережа автозаправних станцій БРСМ-Нафта, яка «проганяє» гроші через громадські організації, говориться в розслідуванні Bihus.info. Про це свідчать внутрішні чати партії, які виявилися в розпорядженні журналістів проєкту.

Раніше лідер партії, так званий журналіст, який переховується за кордоном, Анатолій Шарій відреагував на розслідування «Слідства.Інфо» про належну йому дорогий віллі в Іспанії у традиційній манері: заявивши про те, що в Офісі президента України нібито «готували його вбивство», пише ZN.UA.

Анатолій Шарій був оголошений в розшук у лютому 2012 року за підозрою в свідомо неправдивому повідомленні про злочин (ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу). У квітні 2020 року Шарія зняли з розшуку. Причину таких дій у МВС не пояснили.

За даними слідства, в ніч на 12 липня 2011 року Анатолій Шарій обстріляв свій автомобіль, інсценувавши замах.

Того ж року щодо Шарія було відкрито ще одну кримінальну справу: йому інкримінували хуліганство за стрілянину з травматичного пістолета в київському «Макдональдсі».

  • За даними СБУ, 24 січня 2012 Шарій нелегально виїхав до Росії, 22 липня того ж року Нідерланди поінформували Україну, що блогеру надано статус біженця, і його видача українським правоохоронцям неможлива. Українські суди і правоохоронні органи неодноразово отримували офіційні підтвердження, що Шарій проживає в Нідерландах і Литві.
  • У 2019 році «Партія Шарія» брала участь у виборах до Верховної Ради, але не подолала прохідний бар’єр. Реєстрація ЦВК партії одіозного проросійського блогера спровокувала масові протести в Києві.
  • Згодом Шарія зняли з виборів на підставі того, що він не проживав в Україні протягом останніх п’яти років.