У Чаплинській ОТГ створюють коворкінг-простір для підприємців за 2,5 мільйони гривень

26 Листопада 2020, 22:16

У Чаплинській ОТГ, яка є членом Асоціації міст України на Херсонщині, створюють коворкінг-простір “Центр розвитку молодіжного та соціального підприємництва”. Загальний бюджет проєкту перевищує 2 436 тисяч гривень, з яких внесок громади – 781 455 гривень, решту витрат покриють грантові кошти від програми міжнародної технічної підтримки за сприяння USAID.

За інформацією Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України, реалізація цього суспільно важливого проєкту вже триває. Він спрямований на створення умов для старшокласників, молоді, підприємців та інших жителів громади, котрі побажають отримали можливість навчатися окремим видам професійної діяльності, набути практичний досвід користування сучасним обладнанням, реалізовувати вироблену в процесі навчання продукцію та отримувати додаткові доходи.

Жителі громади можуть здобути безцінні сучасні знання та навички із започаткування власного бізнесу через тематичні тренінги, майстер-класи, семінари та презентації, котрі організовуватимуть у спеціально обладнаному просторі. У рамках реалізації зазначеного проєкту передбачається, що центр підтримки та розвитку молодіжного підприємництва громади включатиме в себе відкритий коворкінг-простір для всіх бажаючих мешканців громади, а також місце для проведення тренінгів із започаткування та розвитку бізнесу для молоді, підприємців, фермерів, для проведення різноманітних майстер-класів, навчальних занять.
Забезпечення функціонування центру покладено на Чаплинський селищний будинок творчості дітей та юнацтва, представники якого й будуть організовувати та координувати заходи для молоді та залучати кваліфікованих спеціалістів на волонтерських засадах.
Після завершення ремонтних робіт у приміщеннях та виробничих залах коворкінг-простору, перепланування приміщень та їх дизайнерського оздоблення за рахунок коштів місцевого бюджету громади настане черга внеску в загальну корисну справу для партнерів громади – програми міжнародної технічної підтримки за сприяння #USAID. Йдеться про закупівлю меблів, демонстраційної техніки та професійного обладнання для швейної та деревообробної справи.
Загальний бюджет проєкту перевищує 2 436 тисяч гривень, з яких внесок громади – 781 455 грн., решту витрат покриють грантові кошти.
За інформацією селищної ради, на сьогодні вже отримано обладнання на суму майже 905 тис. грн. Це токарні верстати – столярні, лобзикові, шліфувальні, свердлильні, а також набори для різьблення, стамески, дрелі, шліфмашини, шуруповерти, пили торцювальні, пилосмоки, інструментальні скрині.
Як повідомлялося, спостерігачі зафіксували застосування так званої технології двійників на виборах в Чаплинську громадУ. Однак, за словами голови ОТГ Олексія Фаустова, якого знов обрали на цю ж посаду, маніпулятивні технології не вплинули на результати голосування.
Голова Чаплинської об’єднаної територіальної громади Олексій Фаустов під час дискусії “Впровадження реформи децентралізації у Херсонській області. Досвід створення Чаплинської ОТГ”, яку організовував медіа-центр IPC-Генічеськ у селищі Чаплинка минулого року, розповідав, що реформа децентралізації та створення Чаплинської об’єднаної територіальної громади принесли значну користь сільським населеним пунктам.
“Жодна школа в селі не закрита, жодний дитячий садочок не закритий. У  всіх сільських школах поміняли вікна на пластикові, поміняли двері, зробили опалення. Теж саме зробили в дитячих садочках, цього раніше не було. Тобто час показав, що виграли від об’єднання села, це однозначно. У селах стовідсотково забезпечено освітлення. Увечері підеш у село, а воно просто сяє”, – розповідав голова Чаплинської ОТГ. Також у громаді налагоджували цілодобову подачу води.
Чаплинська ОТГ також бере участь у програмі DOBRE. За першим грантом були відновили дитячі спортивні майданчики у селах, відремонтували стадіон. За другим грантом, який стосується водопостачання, у всіх сільськогосподарських населених пунктах передбачалась заміна насосів на обладнання з частотними перетворювачами.