В Україні відзначатиметься День територіальної оборони

01 Жовтня 2020, 10:43

Президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про День територіальної оборони України». Він відзначатиметься щорічно в першу неділю жовтня.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на сайт Офісу президента.

«З огляду на важливість територіальної оборони в забезпеченні обороноздатності і територіальної цілісності України, роль складових сектора безпеки та оборони й інших суб’єктів, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони, а також з метою подальшого розвитку сучасних військових традицій глава держави ввів День територіальної оборони України», – сказано в повідомленні.

«Сьогодні наша надважлива мета – досягти миру на Донбасі і зберегти територіальну цілісність України. Ми говоримо про це на кожній зустрічі з нашими міжнародними партнерами. Також ми робимо і будемо робити все для зміцнення обороноздатності України», – зазначив Зеленський.

Рішення про створення перших батальйонів тероборони Рада національної безпеки і оборони України ухвалила ще в березні 2014 року. Тоді у створенні БТрО брали участь обласні державні адміністрації. Попри прив’язку до власних областей – в чому й сенс тероборони – батальйони ТрО були направлені до зони проведення Антитерористичної операції, а у 2015 році – перетворені на окремі мотопіхотні батальйони у складі відповідних бригад ЗСУ та переведені на фінансування Міністерства оборони.

У Міністерстві оборони вже оголосили про початок пілотного проекту з тероборони у Херсонській області за підтримки естонських колег з Союзу оборони Естонії – “Кайтселійт”. За словами губернатора Херсонщини Юрія Гусєва, у 2020 році пройдуть навчання з тероборони області для злагодження та відпрацювання відбиття агресії з боку окупованого Росією Криму.

Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Тероборона: за крок до реформи

  • 8 мая 2019 года президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 7 травня 2019 року «Про заходи щодо зміцнення обороноздатності держави».
  • В грудні 2017 року у Херсонській області відбулися заняття підрозділів територіальної оборони області.