За порушеннями виборчого законодавства можна слідкувати онлайн

06 Жовтня 2020, 00:03

Протягом місяця зі старту виборчого процесу з проведення місцевих виборів поліцейські зареєстрували 97 повідомлень щодо можливих порушень виборчого законодавства на Херсонщині.

Про це свідчать дані геоінформаційного аналітичного порталу МВС України, завдяки якому можна вести моніторинг правопорушень в режимі реального часу, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

Звернення стосувалися перешкоджанню роботі виборчої комісії; виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск; умисне подання неправдивих відомостей до Держреєстру виборців тощо.

До ЄРДР внесено відомості щодо 11 кримінальних проваджень:

  • чотири в місті Херсоні (три з яких за  част. 3 ст. 157, перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача, а також одне за част.2 ст.160, підкуп виборця, учасника референдуму,
  • три в селі Коробки за част.1 ст.160, підкуп виборця, учасника референдуму,
  • одне в Бериславі (за  част. 3 ст. 157, перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача),
  • одне в Чаплинці (за  част. 3 ст. 157, перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача),
  • одне в селі Бехтери (за част.1 ст.158, надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців)
  • одне в Голій Пристані (за  част. 2 ст. 157, перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача).

Також складено чотири протоколи про вчинення адміністративних правопорушень – три в місті Херсон та один у Каховці щодо розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

З початку виборчого процесу шість звернень про можливі правопорушення надійшли з Генічеського району Херсонщини.

Найбільше звернень в Херсонській області правоохоронці отримали 24 вересня (за календарним планом ЦВК, останній день реєстрації кандидатів).

Усього в Україні з початку виборчого процесу до правоохоронців надійшло 2635 повідомлень, відкрито 130 кримінальних проваджень.

Геоінформаційний аналітичний портал МВС України призначений для моніторингу здійснення правопорушень для відображення публічної інформації про стан громадської безпеки.

Портал МВС дає можливість:
1. На базі геоінформаційної (картографічної) системи вести моніторинг в режимі
реального часу здійснених правопорушень виборчого процесу:
Адміністративних правопорушення виборчого законодавства;
Кримінальних правопорушення виборчого законодавства;
Некласифікованих порушення виборчого законодавства;
Інших подій, що порушують виборчий процес.
2. Оприлюднення та візуалізації деперсоніфікованих подій.

На головній сторінці порталу МВС в режимі «реального часу» відображається публічна інформація про стан громадської безпеки. Користувач бачить інтерактивну мапу України та стрічку подій.

Деталізація інформації про подію та масштабування інтерактивної мапи

Як повідомлялося, нещодавно Херсонський окружний адміністративний суд визнав протиправною та скасував постанову Генічеської міської територіальної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів у депутати Генічеської міської ради від партії “Слуга народу.

Нагадаємо:

  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.