ОТГ на Арабатській Стрілці внесли до проєкту перспективного плану (відео)

13 Лютого 2020, 09:15

брифінг на КПВВ "Чонгар"

На затвердження уряду подадуть два проєкти перспективного плану формування територій громад у Херсонській області. За одним передбачається створення об’єднаної громади на Арабатській Стрілці, за другим – створення лише однієї ОТГ в Генічеському районі.

Про це повідомив голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв, відповідаючи на запитання журналістки сайту ІРС-Генічеськ під час брифінгу на КПВВ “Чонгар”.

“Я виїжджав і зустрічався з громадою Щасливцева та Стрілкового, ми обговорювали це на нараді Міністерства розвитку громад і територій. За результатами наради ми подаватимемо два варіанти (перспективного плану): там, де об’єднана територіальна громада «Один район – одна ОТГ» і там, де є об’єднана територіальна громада на Арабатській Стрілці. Уряд прийме рішення, яким буде перспективний план”, – зазначив очільник ХОДА.

Як повідомлялося, вже декілька років на Арабатській Стрілці намагаються створити об’єднану територіальну громаду. 30 січня в селі Щасливцеве відбулася зустріч голови Херсонської обласної держадміністрації Юрія Гусєва з жителями Арабатської Стрілки.

3 лютого в Мінрегіоні пройшли додаткові консультації зі створення перспективних планів формування громад Закарпатської, Львівської, Херсонської, Сумської, Луганської та Вінницької областей. На консультації голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв стримав своє слово та передав позицію мешканців Арабатки щодо об’єднання в окрему ОТГ.

Наприкінці 2019 року до ХОДА вже вдруге подали пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генгірка і Приозерне з жителями села Стрілкове у Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Тоді ХОДА надала відповідь, в якій не було чіткої позиції щодо відповідності Конституції і законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці. У січні поточного року від ХОДА надійшов черговий лист, в якому йдеться про те, що проектом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади не передбачено.

Однак Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко висловив сподівання, що створення Стрілківської ОТГ зафіксують у перспективному плані, який формує обласна адміністрація.

Нагадаємо:

У прийнятому в листопаді минулого року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ.

Однак 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019.

Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад відбувається виключно за перспективним планом. Також у законі йдеться, що перспективні плани розроблятимуть обласні державні адміністрації і затверджуватиме уряд. Тобто процедура створення перспективних планів більше не передбачає етапу схвалення цих документів обласними радами.

24 січня 2020 року Уряд змінив методику формування спроможних громад. За даними Мінрегіону, затвердженими урядом перспективними планами формування територій громад покрито вже 90,3 % території країни.

Читати новину російською.