Затриманих айдарівців досі не відпустили з поліції

28 Листопада 2019, 10:07

У Генічеському відділі Національної поліції другий день перебувають ветерани батальйону “Айдар”, які нещодавно виступили на захист Новоолексіївських таксистів. На підтримку ветеранів біля поліцейського відділу вийшли десятки місцевих мешканців, повідомляє журналіст сайту IPC-Генічеськ.

Підтримати айдарівців прийшли переважно жителі Новоолексіївки з числа кримських татар, які вимагають відпустити затриманих. Понад 50-ти осіб зібралися ввечері 27 листопада та провели ніч у власних авто біля поліцейського відділу.

“Люди дають покази, розбираємося. Зараз вони допитані як свідки. Проводяться слідчі дії”, – зазначив начальник відділу Сергій Балута, який вийшов поспілкуватися з присутніми увечері 27 листопада та закликав їх не порушувати громадський порядок.

Ті, хто зібрався, відреагували дуже емоційно, сталася словесна перепалка щодо причетності правоохоронців до “кришування” криміналітету. 

біля Генічеського відділу Нацполіції, ніч з 27 на 28 листопада 2019

Зранку 28 листопада біля відділу поліції продовжують “чергувати” активісти. Кажуть, що співробітники спецпідрозділу Нацполіції “КОРД” (Корпус оперативно-раптової дії) затримали трьох ветеранів російсько-української війни Енвера Веліляєва, Євгена Яранцева та Анатолія Величка.

У Херсонському обласному управлінні Національної поліції повідомили, що зранку 27 листопада стався напад на офіс одного з підприємств міста Генічеськ. Відкрито кримінальне провадження за частиною другою статті 296 КК України (хуліганство), причетні до нього особи встановлені. Зараз проводяться слідчі дії, прізвища та причетність до якихось організацій затриманих осіб, як і назву підприємства, на офіс якого стався напад, правоохоронці не називають, посилаючись на вимоги законодавства.

Разом з тим у Генічеській місцевій прокуратурі зазначили, що за цим провадженням було затримано п’ятеро осіб, хто саме також не уточнюють.

Як повідомлялося раніше, на пресконференції 20 листопада ветерани батальйону “Айдар” заявили, що виступають на захист Новоолексіївський таксистів “від поборів Стаса Макеєвського”. Ветерани обіцяли захищати легальних бізнесменів і фермерів, які потерпають від утисків, та розібратися законними методами з нелегальними перевізниками.

22 листопада невідомі підпали автівку на території наметового містечка громадського формування “Аскер” неподалік від КПВВ “Чонгар” на адмінкордоні з Кримом.

23 листопад під час спільної пресконференції Енвера Веліляєва, Євгена Яранцева та Анатолія Величка в медіа-центрі IPC-Генічеськ ветерани підтвердили, що після 27 листопада (дата, встановлена головою Генічеської РДА Андрієм Онищенко, після якої він обіцяв проведення перевірок та притягнення порушників до відповідальності) допомагатимуть розібратися з нелегальними таксистами.

На переконання спікерів, підпал автівки на базі громадського формування «Аскер» – це відповідь з боку криміналу на те, що айдарівці з “Аскером” встали на захист Новоолексіївських таксистів та виступили проти поборів з боку “донецької мафії”. Також екс-бійці батальйону застерегли, що у разі продовження силових акцій, “відповідь буде адекватною”.