Успіхи Каланчацької ОТГ: зростання бюджету, інвестори та відкриття ЦНАПу

07 Серпня 2019, 14:54

адміністративна будівля в селищі Каланчак

Свєта Єрещенко

“У центрі реформи повинна стояти людина”, – переконаний голова Каланчацької об’єднаної територіальної громади Володимир Зінчук. Очільник ОТГ розповідає медіа-центру IPC-Генічеськ про кропітку роботу, яка передувала об’єднанню, та успіхи, яких вже вдалося досягти. 

Серед іншого, голова селищної ради звертає увагу на зростання бюджету у 10 разів, турботу про довкілля, залучення інвесторів та створення Центру надання адміністративних послуг – за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

голова Каланчацької ОТГ Володимир Зінчук

Освітлення та водопостачання в населених пунктах ОТГ

Затишне селище на півдні Херсонщини – Каланчак – у 2016 році стало адміністративним центром об’єднаної територіальної громади, до якої увійшли 6 сільських та одна селищна ради, із загальним населенням – близько 16 тисяч людей. 

За офіційними даними, мінімальна відстань населених пунктів до адміністративного центру складає 5 км, максимальна – 30 км. Зона доступності до адміністративного центру визначається на відстані не більш як 20 кілометрів дорогами з твердим покриттям. 

“Каланчак до об’єднання був частково освітлений, а в населених пунктах, що приєдналися – жодної вуличної лампочки не було. На сьогодні три населені пункти освітлені на 100%, інші – на 50%. У цьому році плануємо всі населені пункти, в тому числі деякі вулиці в центрі ОТГ. Але в цьому році завершимо освітлення всіх населених пунктів”, – зазначає Володимир Зінчук. 

Проблем із водопостачанням немає – каже він 

“Централізоване водопостачання, крім селища Каланчак, мають ще чотири населені пункти, цілодобове постачання води. Інші – забезпечують себе самостійно”, – зазначає голова ОТГ.

річка Каланча в Херсонській області

Відновлення річки на землях громади

В ОТГ приділяють увагу і розвитку екологічного напрямку.У Каланчаку зараз проводять ремонт очисних споруд, який планують завершити вже в цьому році. Відновлюють стан річки Каланча, що протягом багатьох років була замуленою. 

Для цього проводять роботи з очистки річки, збудували водовипуск з Північно-Кримського каналу, вода поступає в річку через водовипуск механічним способом.

“І це дало можливість очистити річку і привести її частково до того екологічного стану, якому вона має відповідати, відновити її всі природні можливості. Але ці роботи треба ще продовжувати, для їх завершення передбачені будуть кошти, сподіваюсь на порозуміння депутатського корпусу. Але це сьогодні серйозний здобуток для майбутніх поколінь, які будуть жити на території нашої ОТГ. Мешканці задоволені тим, що можуть піти на річку і відпочити, спіймати якусь рибину, чого вони не могли протягом вже багатьох років. Це є одним із тих напрямків, який треба завершити, і весь комплекс робіт по очисним, це дасть в майбутньому можливість для громади, для мешканців, можливо вплине і на розвиток території, дасть поштовх для того, щоб заходили інвестори і розвивали цю територію”, – розповідає Володимир Зінчук.

адміністративна будівля у селищі Каланчак

Інвестори та енергоефективність 

Інвестиції – один з напрямків, який дасть можливість поповнювати бюджет, – зауважує очільник ОТГ. 

За його словами, на території ОТГ працюють інвестиційні програми з розвитку сільського господарства, на полі вирощують два врожаї. 

На території ОТГ будує вітрову електростанцію “Вінкрафт-Україна”, вже створено близько двухсот робочих місць, податки інвестор сплачує до місцевого бюджету.

Каланчацька ОТГ бере участь у проектах «Енергоефективність у громадах ІІ», що реалізує Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ).

“Працюємо протягом двох років, тільки 30 громад відібрані з усієї України, маємо певні досягнення. Наша ОТГ одна з найкращих. Готуються спеціалісти, на основі підготовки проводиться дослідження щодо енергоефективності всіх об’єктів, які знаходяться на території ОТГ, по завершенню цього курсу будуть запропоновані відповідні грантові проекти для того, щоб ми могли провести відповідні дії з реалізації енергоефективності наших установ, в тому числі і житлового фонду”, – додає Володимир Зінчук.

Зростання бюджету і державні дотації

“Об’єднанню передувала дуже кропітка робота, доводилося спілкуватися з мешканцями сільських рад, неодноразово зустрічалися з місцевими жителями, депутатським корпусом, для того, щоб показати ті можливості, перспективи, які будуть після об’єднання”, – згадує голова Каланчацької селищної ради.

Якщо ж порівняти бюджети всіх сільських рад і Каланчацької селищної ради до об’єднання, і після, – різниця відчутна. Сумарно бюджети цих рад складали близько 10 мільйонів гривень. Тепер же очікують бюджет у 110 мільйонів.

“У нас збільшилися власні надходження, в рік більше 50 млн гривень. Це дає можливість забезпечити роботу всіх установ, підтримувати спеціальні програми, благоустрій. За 8 місяців цього року вже маємо перевиконання, матимемо бюджет ОТГ у 110 мільйонів гривень”, – зазначає керівник селищної ради ОТГ.   

Завдяки об’єднанню, громада отримала інфраструктурну субвенцію у розмірі 8 мільйонів. У раді вирішили на ці кошти закупити техніку для комунального господарства, яка вже 50 років не оновлювалася, і тепер можуть надавати більш якісно комунальні послуги, водозабезпечення, водовідведення, ремонтувати автомобільні дороги. 

Кошти місцевого бюджету направляють також на утримання соціальних закладів, програм соціального захисту населення. Зокрема, діє програма з надання матеріальної допомоги на лікування, програма безкоштовного харчування дітей перших-четвертих класів.

Більше половини бюджету ОТГ йде на утримання закладів освіти, постійно оновлюється та модернізується матеріально-технічна база – для створення відповідних умов впровадження освітньої реформи.

Втілення медичної реформи надало можливість створити в ОТГ некомерційне комунальне підприємство Центр первинної медико-санітарної допомоги, послугами діагностичного кабінету якого населення користується безкоштовно.

будівля майбутнього ЦНАПу в селищі Каланчак

Якісні адміністративні послуги – ближче до людей

“Реформа місцевого самоврядування повинна бути спрямована на те, щоб усі послуги були максимально наближені до людини”, – переконаний очільник Каланчацької ОТГ.

Саме з цією метою місцева влада разом із програмою “U-LEAD з Європою” працюють над відкриттям Центру надання адміністративних послуг у селищі Каланчак.

Каланчацька селищна рада готує приміщення по критеріям, які надали U-LEAD. Програма U-LEAD забезпечує майбутній ЦНАП технікою та меблями.