У Генічеську згадують Депортацію кримськотатарського народу

15 Травня 2019, 17:15

У Генічеському районі проходять меморіальні заходи, присвячені 75-м роковинам Депортації кримськотатарського народу з Криму, повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

Так, 15 травня у районному Будинку культури відбувся тематичний вечір “Депортація кримських татар – символ страждань в гноблення корінного народу”.

На заході виступили місцеві виконавці і творчі колективи, представники місцевої влади, низки закладів та організацій, були продемонстровані відеозаписи спогадів раніше депортованих з Криму кримських татар.

Також перед присутніми виступив місцевий мешканець – очевидець Депортації кримськотатарського народу з Криму.

У будинку культури відкрита фотовиставка “Доля кримських татар: від депортації до окупації”.

Як повідомлялося раніше, у Генічеському районі запланована низка меморіальних заходів до роковин Депортації кримськотатарського народу.

Нагадаємо:

Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. Цього дня згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули близько 46% кримських татар.
18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.