Облаштування КПВВ на адмінкордоні з Кримом: чого чекати у 2019-му?

22 Березня 2019, 18:03

Чи є перспективи облаштування КПВВ «Каланчак» і «Чонгар» на адмінкордоні з тимчасово анексованим Кримом, обговорили на брифінгу «Крим-Україна. Підтримка громадян», що відбувся у медіа-центрі «ІРС-Херсон».

За словами Дениса Чистікова, завідувача Сектору у Херсонській області Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, цим питанням наразі займаються у Міністерстві інфраструктури. Саме це відомство було розпорядником виділених у 2018 році з резервного фонду коштів на облаштування двох КПВВ. Як повідомив Чистіков, минулого року було витрачено лише близько 2-х мільйонів гривень з майже 106-ти млн. на оплату послуг проектного інституту і початок розробки технічної документації.  Усі інші невикористані кошти повернулися до бюджету.

«Восени  минулого року Херсонською облдержадміністрацією передано земельні ділянки біля КПВВ «Каланчак» та «Чонгар» на баланс держаного підприємства «Укрінтеравтосервіс», яке знаходиться у структурі Мінінфраструктури.

У цьому Міністерстві пішли іншим шляхом – щоб не виділяти кошти з резервного фонду, що є складною та тривалою процедурою. Там хочуть внести зміни до постанови, яка регламентує витрати коштів з державного бюджету, які направлені саме на транспортну інфраструктуру, і внести (зміни – ред.) в частині того, що «Укрінтеравтосервіс» може отримати ці кошти на розбудову КПВВ як державне підприємство. На даний час вказаний проект постанови надісланий на погодження Міністерству фінансів. Тому маємо надію, що вказане питання буде вирішено таким чином», – повідомив Денис Чистіков.

Нагадаємо, на початку липня 2018 року на проект облаштування КПВВ «Каланчак» і «Чонгар» уряд виділив Міністерству інфраструктури України близько 106 млн. грн. Кошти з резервного фонду державного бюджету мали бути використані для будівництва тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду на тимчасово окуповану територію Криму та зон сервісного обслуговування. Але запланованого будівництва не відбулося, виділені кошти, які не були використані, повернулися до бюджету.