Човен, на якому були затримані херсонські рибалки, залишився у Криму

08 Травня 2019, 15:48

Моторний човен, на якому минулого року були затримані ФСБ РФ херсонські рибалки, поки що залишається у Криму. Про це медіа-центру IPC-Генічеськ розповів один із нещодавно звільнений рибалок Андрій Морозов, який наразі перебуває вдома у селі Стрілкове Херсонської області.

За словами Морозова, постановою суду в Криму нібито було визначено, що човен має бути повернутий власнику. Однак через адмінмежу російська сторона його не пропустила.

Звільнений рибалка відмовився говорити на камеру, але пообіцяв надати коментар пізніше.

З іншим рибалкою, Русланом Кондратюком, журналистам медіа-центру поспілкуватися не вдалося: з будинку, де він, за словами односельчан, проживає, ніхто не вийшов.  

Як повідомлялося, звільнені рибалки отримали статус потерпілих у кримінальному провадженні, процесуальне керівництво в якому здійснюється прокуратурою АР Крим.

Раніше РФ звільнила двох утримуваних в окупованому Криму херсонських рибалок Руслана Кондратюка та Андрія Морозова.

7 травня рибалки перетнули адмінмежу між тимчасово окупованою територією Криму та Херсонською областю.

За інформацією Центру журналіських розслідувань, раніше жителі села Стрілкове стверджували, що двоє затриманих займалися риболовлею на моторному катері, що належить місцевому рибінспектору Сергію Самойленко, що близький до колишнього голови Генічеської РДА Сейтумера Німетуллаєва, який перейшов на бік російських окупантів і переховується у Криму, та голови Стрілківської сільської ради Олександра Пономарьова.

У вересні 2018 року прикордонники ФСБ РФ затримали на кримському березі затоки Сиваш двох українських рибалок з села Стрілкового Генічеського району Херсонській області під час швартування моторного човна поблизу села Стефанівка Джанкойського району. За даними російських прикордонників, у човні, на якому рибалки прибули до Криму, було виявлено близько 20 кг кефалевих видів риб.