“Херсонський кавун” зареєстрували як географічний бренд в Україні

01 Серпня 2024, 15:29

Фото: скриншот з відео / "IPC-Південь".

Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій зареєстрував нове українське географічне зазначення товару – “Херсонський кавун”. Його носитимуть баштанні культури, вирощені на піщаних ґрунтах Таврійського регіону на території Скадовського, Херсонського, Каховського районів Херсонської області.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань за посиланням на Мінекономіки.

“Херсонський кавун має високий рівень цукру і щільний м’якуш. Шкірка кавуна є зеленою з блідо-зеленими смужками, а м’якуш має колір від рожевого до насичено червоного. Такий кавун надзвичайно хрусткий, має приємний смак”, – йдеться у повідомленні.

Як розповіли у міністерстві, заявку на реєстрацію географічного зазначення подала громадська спілка «Асоціація виробників херсонського кавуна», представники якої зараз захищають рідну землю від російських окупантів на фронті.

“Реєстрація Херсонського кавуна як географічного зазначення є важливою подією для нашого аграрного сектору. Кавун, вирощений на піщаних ґрунтах Таврійського регіону, отримав визнання за свою унікальність і став символом стійкості та відданості українських фермерів, які працюють навіть у складних умовах війни, – зазначив заступник міністра економіки Віталій Кіндратів.

Він пояснив, що статус географічного бренду надає виробникам додаткові переваги, підвищуючи їх конкурентоспроможність на внутрішньому та міжнародному ринках. Місцеві громади отримають додаткові податкові надходження, що сприятиме економічному розвитку регіону. Для споживачів це гарантія високої якості та безпеки продукції.

За даними Мінекономіки, на сьогодні до Державного реєстру України географічних зазначень внесено відомості про 3133 географічних зазначень. Безпосередньо за національною процедурою зареєстровано 37 об’єктів, серед яких 29 географічних зазначень є виключно для товарів, що походять з території України.

Географічне зазначення – це найменування місця, що ідентифікує товар, який походить з певної географічної території та має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином цим місцем походження, і хоча б один з етапів виробництва якого (виготовлення (видобування) та/або переробка, та/або приготування) здійснюється на визначеній географічній території.

Дивіться репортаж “IPC-Південь” про те, як фермери Музиківської громади Херсонського району вирощують кавуни на звільнених від російських окупантів територіях Херсонщини.