Діти з лівобережжя Херсонщини продовжують навчатись онлайн в українських школах і навіть вступають до українських вишів

02 Травня 2024, 10:59

Фото з відкритих джерел

Через два роки після окупації лівобережжя Херсонської області велика кількість місцевих школярів продовжують відвідувати українські школи. Навчання для них відбувається онлайн. Ця категорія дітей отримує у підсумку українські документи про середню освіту, що дає їм змогу навчатись онлайн вже в українських вишах.

Про це кореспондентам “IPC-Південь” розповіли педагоги однієї зі шкіл правобережжя, в якій навчаються діти з окупованої лівобережної частини нашої області.

“Лише в нашій школі зараз навчається 30 дітей з лівого берега. Звичайно, місцеві колаборанти та окупанти змушують їх відвідувати офлайн місцеві школи, які перейшли на російську програму виховання. Якщо хтось із батьків намагається від цього відмовитись – їм погрожують відібрати дітей. Складається така ситуація, коли школярі відвідують окупантські школи протягом тижня, а ввечері або на вихідних навчаються у нас з метою отримати українські документи про освіту”, – зазначають педагоги.

Якщо школярі через поганий Інтернет-зв’язок не можуть відвідати урок, вчитель надсилає їм завдання у програмі Classroom. Крім просто навчання, діти з лівобережжя Херсонщини беруть участь в різноманітних українських конкурсах, наприклад, на знання віршів Тараса Шевченка і навіть посідають у них призові місця.

“Якщо діти хочуть здобувати освіту в українських школах – у них є така можливість навіть на окупованих територіях. Наші заклади роблять все можливе для цього. У нас навіть є випадки, коли підлітки закінчували нашу школу онлайн і вступали також онлайн до українських вишів. Зараз вони продовжують жити на лівобережжі і паралельно отримувати нормальну, українську освіту”, – розповіли нашим кореспондентам вчителі.

Раніше повідомлялось, що Чорнобаївська громада отримала 1200 книжок від Тернопільщини.