50% херсонців добре поінформовані про діяльність місцевих вишів у теперішніх умовах: результати опитування Фонду громади Херсона “Захист”

08 Травня 2024, 14:19

На фото: Херсонський державний університет. Фото: відкриті джерела.

Фонд громади Херсона “Захист” провів соціологічне онлайн-дослідження у березні 2024 року, метою якого було оцінити стан та перспективи вищої освіти в обласному центрі. Звіт за результатами дослідження онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних (дослідницької онлайн-панелі Херсонської громади), опублікували на сайті Фонду громади.

Вища освіта для майже всіх херсонців (97%) є важливою складовою для майбутнього успішного розвитку Херсона. Однак лише половина добре поінформована про діяльність херсонських вишів у теперішніх умовах. А 9% навіть вважають, що під час війни вони взагалі не працюють.

Ідея оптимізації вишів (скорочення кількості закладів) не знаходить популярності серед херсонців. Її підтримують лише 13% опитаних. Хоча частка тих, хто вважає, що система ЗВО в Херсоні має лишитися тією самою, що і до війни, скоротилася з жовтня 2023 по квітень 2024 з 59% до 49%.

Інфографіка: Фонд громади Херсона “Захист”.

З точки зору відбудови Херсона та області пріоритетними для херсонських вишів мають стати будівельні (82%) та сільськогосподарські (74%) спеціальності. У такий спосіб респонденти могли оцінювати те, яким сферам була завдана окупантами максимальна шкода в регіоні. З огляду на це саме технічні та аграрні виші потребують на думку чверті опитаних додаткової підтримки.

На вищу освіту залишається високий попит у населення. В найближчому оточенні половини опитаних (51%) є люди, які мають плани піти вчитися в ЗВО. 33% з них розглядають і херсонські виші. Херсонський державний університет є лідером в списку вишів, які розглядаються як потенційні місця навчання. 11% думають про освіту за кордоном.

37% респондентів вважають, що абітурієнти з Херсонщини повинні мати пільги при вступі до ЗВО, але якщо вони вступають саме до херсонських вишів. Ще херсонці думають, що діти учасників бойових дій (30%) та самі учасників бойових дій (29%) повинні мати пільги. Це має бути безкоштовне навчання (77%) та вступ до вишу за спрощеною процедурою (54%). Але важливою умовою повинно бути зобов’язання відпрацювати за фахом.

Інфографіка: Фонд громади Херсона “Захист”.

Оплата є тим, на що звертають люди найбільшу увагу. Для 47% найважливіше – це навчатися на бюджетному місці, а ще для 41% – це адекватна сума на контрактній формі навчання, зазначають експерти Фонду громади “Захист”.