Видача херсонцям “житлових сертифікатів” різко підвищила ціну на нерухомість в окупованому Криму

30 Квітня 2024, 09:44

Ілюстративний фотоколаж: відкриті джерела.

Окупований півострів переживає значне здорожчання нерухомості, причиною чого є видача “евакуйованим” херсонцям так званих “житлових сертифікатів”. Через біженців з Херсонщини попит на житло в Криму зріс на 30%, що обумовило також його здорожчання приблизно на третину. Термін реалізації сертифікатів минув, але ціни залишились на колишньому рівні.

Про це повідомляє “IPC-Південь” з посиланням на російські джерела.

Через херсонські сертифікати, за якими біженці з Херсонщини могли придбати житло на півострові, вартість нерухомості в Криму злетіла до небес. Рієлтори не встигали оновлювати дані про здорожчання квадратів, оскільки квартири та будинки в теплому регіоні вже багато років мають особливу популярність. На курорт часто приїжджали відпочивати туристи з холодних регіонів Росії, а потім тут залишались. Хоча ще на початку року експерти прогнозували падіння попиту на нерухомість на півострові. Провиною усьому могло стати завершення держпрограми надання так званих “житлових сертифікатів” переселенцям з Херсонської області.

Як розповідають в російському агентстві нерухомості, ціни на квартири в Криму залишилися на колишньому рівні. Проте попит значно знизився.

“Попри те, що термін дії сертифікатів закінчився на початку квітня, навіть за тиждень можна відстежити деякі зміни. Попит на квартири та будинки у нас впав на 30-40% по всьому півострові. Але ціни тримаються лише на рівні минулих місяців”, – визнають росіяни.

Ціни за квадратний метр на первинному рівні в середньому по Криму, за даними експертів, не змінилися за останні два-три місяці та варіюються в межах 150-270 тисяч рублів. При цьому у приморських містах вартість складає 170-350 тисяч рублів. Все залежить від локації: що ближче до моря, то дорожче.

Раніше повідомлялось, що російським військовим, які наважаться переїхати жити на лівобережжя Херсонщини, обіцяють пільгову іпотеку.