Історичний центр Нової Каховки отримав статус пам’ятки містобудування національного значення

04 Квітня 2024, 18:03

Фото: відкрите джерело з Мережі.

Забудова історичного центру Нової Каховки на Херсонщині отримала від Кабінету Міністрів України статус пам’ятки національного значення. З 2017 року забудова мала статус пам’ятки місцевого значення, що вже тоді викликало величезний супротив влади міста. Остання навіть намагалась домогтися скасування відповідного наказу Мінкульту.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Постанову Кабінету Міністрів України про зміну категорії пам’ятки «Забудова історичного центру міста Нова Каховка» підписана 15 березня 2024 року.

Відтепер вся забудова в історичному центрі Нової Каховки у межах паркової зони, стадіону “Енергія” та забудови проспекту Дніпровського, вулиць Маяковського, Героїв України і Першотравневої має статус пам’ятки містобудування та монументального мистецтва національного значення з охоронним номером 210035.

Попередній статус пам’ятки місцевого значення історична забудова в центрі Нової Каховки отримала 16 квітня 2017 року наказом Мінкульту №332, за поданням Київського науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень від 2014 року – нині це Український державний інститут культурної спадщини.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань тоді це викликало супротив міської влади на чолі з міським головою Володимиром Коваленком. Міськрада зверталася до Мінкульту з проханням роз’яснити, як можна виключити місто з переліку пам’яток. Своє бажання вона мотивувала тим, що при визначенні цього статусу нібито з представниками влади ніхто не радився.

Місцеві активісти з виступали за надання місту статусу пам’ятки національного значення. Супротив же з боку влади вони пояснювали бажанням перебудувати історичний центр Нової Каховки на власний розсуд, збудувавши там нові багатоповерхівки на місці знесених старих кварталів.

Нова Каховка знаходиться в російській окупації з 24 лютого 2022 року.