Сергія Цигіпу, журналіста з Нової Каховки, етапували із Сімферополя до Росії

09 Квітня 2024, 12:56

Сергій Цигіпа. Фото: соцмережі.

Журналіста і громадського діяча з Нової Каховки Сергія Цигіпу відправили етапом з окупованого Сімферополя до РФ.

Про це інформує Національна спілка журналістів України з посиланням на повідомлення його дружини Олени Цигіпи.

“Невідомо, куди його відправили. Я навіть не від адвоката про це дізналась. Написала сьогодні адвокатові – він підтвердив, але сказав, що не знає, куди саме Сергія відправили. Не розумію, як так можна – відправити людину не етап і не повідомити адвокатові й родині – у яке місто, у яку колонію. Але у Росії – державі, яка порушує всі закони і правила, всі домовленості – виявляється таке можливо”, – сказала Олена.
Після окупації Херсонщини Сергій Цигіпа на своїй сторінці у Facebook викладав інформацію про події в області. Після викрадення журналіста у березні 2022 року родина довго не знала, де він, і лише у жовтні з’ясувалось, що Сергій перебуває у СІЗО окупованого Сімферополя.
6 жовтня 2023 року сімферопольський окупаційний так званий “суд” за сфабрикованим звинуваченням засудив Сергія Цигіпу до 13 років ув’язнення за “шпигунство”.

Раніше повідомлялось, що у квітні 2022 року російські окупанти “попрацювали” з викраденим журналістом і змусили його записати пропагандистське відео інтерв’ю, в якому Сергій Цигіпа ретранслює проросійські наративи. Згодом це інтерв’ю розповсюдили російські пропагандистські медіа.