Максима Карого, поліцейського з Нової Каховки, заочно засуджено на 15 років ув’язнення

17 Квітня 2024, 11:16

Максим Карий, колаборант. Фото: відкриті джерела.

Максим Карий, житель Нової Каховки, який входив до складу банди ліквідованого зрадника, колишнього нардепа Іллі Киви і екс-голови Херсонської облради Владислава Мангера, визнаний винним у колабораційній діяльності. Карий – один із найвідоміших зрадників Нової Каховки, причетний до пограбувань, викрадень, катувань і зґвалтувань цивільних – як дорослих, так і дітей.

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду, опублікований на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Слідством було встановлено, що 39-річний Карий Максим Леонідович з Нової Каховки добровільно пішов працювати поліцаєм до окупантів. Він особисто викрадав активістів з проукраїнською позицією, волонтерів, учасників АТО/ООС, бив і катував їх і брав участь у зґвалтуваннях – зокрема, дитини.

24 квітня 2022 року Максим Карий підіймав у Новій Каховці прапор РФ. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці писав журналіст ЦЖР Олег Батурін.

Крім того, Максим Карий розробив і розповсюдив проєкт статуту так званої громадської організації «Народное единство» ультраправого радикального спрямування, яка мала діяти на незаконно анексованих Росією територіях України.

Як розповів у суді один зі свідків, Максим Карий до повномасштабної війни працював дільничним поліції в Новій Каховці. Зловживаючи своїм службовим становищем він заволодів квартирами людей, які не мали родичів. У березні 2022 року свідок бачив як Максим Карий разом із невідомими людьми в масках і чорній формі вдерлися до приміщення Новокаховської міськради і почали там усе крушити.

Також у березні 2022 року свідка зупинили на російському блокпосту біля Каховської ГЕС невідомі люди разом із Максимом Карим. Їм щось не сподобалося в його мобільному телефоні і вони стали бити чоловіка по ногах й наділи йому на руки кайданки. Зрештою щось відвернуло увагу присутніх на блокпосту і потерпілому вдалося втекти звідти.

«Максим Карий набирав до себе в команду молодих хлопців, з якими він вдирався в квартири людей, даючи їм час на виселення. Карий пояснював, що до Нової Каховки прийшла влада Росії і українські документи на житло нібито там уже не діють. Карий віджав у місті кафе і загалом поводив себе як рейдер. Карий шукав українських військових, оскільки міг володіти інформацією про їхнє місцеперебування. Але яку саме посаду він мав в окупаційній поліції – невідомо. Сам Карий говорив про це так: «Тепер я тут влада». Я не раз бачив його біля будівлі захопленої поліції, коли до тамтешнього підвалу привозили людей для знущань і катувань», – розповів свідок.

Інша свідок описала в суді як до її квартири в Новій Каховці вдерлися 15 російських військових. Вони влаштували обшук, оскільки її батько брав участь в АТО. Максим Карий був присутній при обшуку, особисто перевіряв телефон жінки.

«Після обшуку мене відвезли у підвал, де сиділа жінка з дитиною. Цю жінку росіяни вбили, а дитину зґвалтували. Подібне там вчиняли з багатьма людьми. В цьому брав участь Максим Карий, який теж бив людей. Мене він теж бив. Він припалював цигарками моє тіло», – розповіла свідок.

За скоєні злочини Максим Карий заочно визнаний винним у колабораційній діяльності. Вирок суду – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Максим Карий разом із Русланом Агаєвим поєднував роботу на проросійську «ОПЗЖ», ліквідованого екс-нардепа Іллю Киву і екс-голову Херсонської облради Владислава Мангера з перебуванням у територіальній обороні Херсонщини. І Карий, і Агаєв проходили підозрюваними у кримінальному провадженні щодо «злочинного угруповання Павловського». Їх підозрювали у причетності до масових заворушень біля Олешківської районної ради в травні 2018 року.

На початку березня 2022 року Руслана Агаєва і Максима Карого затримували співробітники СБУ на дорозі з Києва до окупованої Нової Каховки, але згодом відпустили.

Руслан Агаєв з друзями були помічені в багатьох сутичках у Новій Каховці. Зокрема, 30 вересня 2021 року вони влаштували бійку на сесії міської ради і погрожували розправою місцевим журналістам. Після початку повномасштабної війни Агаєв грабував підприємців Нової Каховки і примушував їх до співпраці з ворогом.

Колись Максим Карий притягався до кримінальної відповідальності за умисне нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Однак 2 квітня 2012 року Новокаховський міський суд звільнив його за амністією і закрив це провадження.

У 2021 році до Новокаховського міського суду направили обвинувальний акт щодо Максима Карого за опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків.