Думали, що їдуть на відпочинок: росіяни під час “евакуації” обіцяли херсонцям повернути їх додому за два тижні

20 Квітня 2024, 17:31

"Евакуйовані" херсонці в Анапі

Частина “евакуйованих” у 2022 році херсонців не знали, що їдуть зі своїх домівок назавжди, а росіяни планують втечу з правобережжя області. Містян запевняли, що вивозять їх на “двотижневий” відпочинок, після якого вони зможуть повернутись додому. Ця категорія “біженців” після 11 листопада 2022 року залишилась на території Росії “в капцях і без речей”.

Про це повідомляють кореспонденти “IPC-Південь”, з посиланням на публікації одного з російських благодійних фондів  у соцмережах.

Військові запропонували поїхати тим, хто може і хоче відпочити, наприклад, до Криму. І молода сім’я з дітлахами вирішили з’їздити до Криму на два тижні. Але сталося так, що з Херсона можна було виїхати, а повернутись – вже ні. Вони втратили все своє майно. Все залишилось на тому березі Дніпра…” – повідомляють росіяни. 

За словами волонтерів, частина херсонців залишилась в Анапі у “самих лише капцях”, після чого одягати їх довелось всім містом, адже Росія про “евакуйованих” зовсім не дбала.

Розраховуючи, що вони їдуть “відпочивати” лише на кілька тижнів, біженці досить часто не брали з собою заощаджень, цінні речі та зимовий одяг. Багато хто з них залишив продукти в холодильниках, сморід від яких ще довгий час відчували херсонці.

Представники благодійного фонду також розвінчують російський міф про доступність “житлових сертифікатів”. За їхніми словами, херсонці в Анапі змушені брати іпотеку на 30 років, виплачуючи по 22 тисячі рублів на місяць. Скоріш за все, йдеться про тих “евакуйованих”, які справді думали, що їдуть на відпочинок, а тому й не взяли з собою документи на нерухомість.

“Евакуйовані” херсонці в Анапі. ФОто: соцмережі.

Волонтери також опублікували на своїй сторінці в соцмережі фото херсонців, які отримують допомогу від анапського благодійного фонду.

Раніше повідомлялось, що жителі лівобережжя Херсонщини скаржаться на відсутність робочих місць та погані дороги.