В окупованому Криму створюють центр військової підготовки для дітей

11 Березня 2024, 18:07

Тренування дітей воєнно-патріотичного клубу «Варяг». Фото: соцмережі.

В окупованому Криму повідомляють про відкриття центру з морської та військової підготовки дітей під назвою «Защитник Отечества». Звести його планують у Сімферополі вже наприкінці березня цього року. Ініціатором створення дитячого мілітарного центру став «Союз пограничников Крыма», який отримав на цю справу майже мільйон рублів з Фонду грантів Путіна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Учбово-тренувальний центр морської та початкової військової підготовки планують звести в сімферопольському мікрорайоні Мар’їно. Для нього місцева «влада» вже надала чималу ділянку – 55 соток на вулиці Лєскова, 45. За цією адресою в Сімферополі знаходилась аварійна п’ятиповерхівка. Будинок сповзав через видобуток ґрунту, загрожуючи поховати під завалами мешканців. На цій біді ще до анексії Криму добре нажився спікер-будівельник Володимир Константинов, розкрадаючи гроші, надані на відселення людей, та розселяючи їх по квартирах у будинках своєї «Консолі».

На цій ділянці планують звести містечко-полігон зі смугою перешкод, скеледромом і тирами, де дітей вчитимуть стріляти та кидати ножі, а також керувати безпілотниками. Облаштувати комплекс збираються у рекордно швидкі темпи – за три тижні. Адже капітальних будівель там не буде, лише намети та вагончики. Тобто за мільйон зведуть полігон абияк і з абичого.

Але найцікавіша частина проекту – морська підготовка. Менеджерам Фонду путінських грантів варто було б вивчити географію анексованого півострова. Бо моря в Сімферополі немає. Але так зручненько вийшло, що поряд із наданою ділянкою є озерце – колишній кар’єр, через який і сповзав будинок на Лєскова,45. В темні води того ставка і занурюватимуться діти в водолазних костюмах. Але взимку «морем» для підготовки стане басейн медінституту, щоправда, за окрему плату.

Згідно з планами організаторів, щотижня полігон прийматиме півтори сотні сімферопольських школярів. За рік вони мріють «виховати» 4 тисячі юнаків. Філію центру планують організувати у Феодосії.

Проєкт створення учбово-тренувального центру для виховання Путінюгенд якнайкраще вписався в порядок денний країни-агресора, яка планомірно втягує дітей в свою перманентну «Зарницю».

«Сьогодні виникла жорстка необхідність проведення загальної початкової воєнної,  допризовної підготовки для всіх учнів освітніх закладів РФ. І не тільки воєнної, але й воєнно-патріотичної та ідеологічної», – сказано в описі проекту.

Тренування дітей в «Союзе пограничников Крыма». Фото: соцмережі.

Однак у «Союзе пограничников Крыма» бідкаються – викладати військову справу нікому. Тож вирішили підзаробити і на цьому дефіциті. Паралельно з проектом дитячого мілітарі-комплексу оперативно запустили ще один – «Інструктор-воєнрук». На нього «пограничники» також отримали путінський грант – майже півмільйона рублів. Готуватимуть інструкторів воєнної справи, простіше кажучи – викладачів ПВП (початкової воєнної підготовки), яку Росія відновлює в школах. Перші 15 майбутніх інструкторів  вже навчаються за проектом і у вересні прийдуть промивати мізки сімферопольським школярам. Серед майбутніх воєнруків, звісно, будуть «херої СВО».

Воєнізувати кримських дітей «Союз пограничников Крыма» почав ще до повномасштабної війни Росії проти України, осідлавши тему військової підготовки підлітків.

Олександр Дьяченко, глава «Союза пограничников Крыма». Фото: соцмережі.

За словами очільника «Союза пограничников Крыма» Олександра Дьяченка, за 5 років «Союз» виграв 12 путінських грантів. Серед них: «Варяг» та «Фрог» – з навчання пiдлiткiв основам воєнно-морської справи, «Защитник рубежей» – вiйськово-польові збори для юнаків, проект «Встанем» – проведення тренувальних занять з військової підготовки школярів. На кожен з цих проектів «Союз» отримав по півмільйона рублів.

Судячи з фото, які «Союз пограничников Крыма» викладає на своїй сторінці в соцмережі, комфортом дітей організатори не дуже переймаються. Наприклад, так виглядає їдальня, облаштована в якомусь сараї чи гаражі, прикрашеному прапором з написом «Фонд президентских грантов».

Діти в таборі «Варяг». Фото: соцмережі.

«Союз пограничников Крыма» – не єдиний, хто заробляє на патріотичному вихованні юнаків. Путінські гранти масово видаються на мілітаризацію дітей – різноманітні військові табори, курси підготовки до служби в армії, військово-польові збори.