Анатолій Акименко, колишній гауляйтер села Коробки на Херсонщині, отримав підозру

06 Березня 2024, 14:43

Анатолій Акименко, колаборант. Фото: соцмережі.

5 березня 2024 року СБУ повідомила Анатолію Акименку, ексголові окупаційної “адміністрації” села Коробки Каховської громади на Херсонщині, заочну підозру в колабораційній діяльності. У 2023 році він втік до окупованого Криму, де тепер працює фахівцем у сфері нерухомості.

Відповідний текст підозри опублікований на сайті Офісу генерального прокурора.

Центр журналістських розслідувань першим детально писав про злочини Акименка.

Слідчі встановили, що 27-річний Анатолій Акименко добровільно перейшов на бік ворога і не пізніше липня 2022 року очолив окупаційну адміністрацію рідного села Коробки, що в Каховському районі. Від імені загарбників він проводив збори мешканців села, агітував на їхню користь, видавав російські «пенсії» і так звані грошові виплати, пропагував незаконне оформлення паспортів РФ.

За скоєний злочин СБУ заочно повідомила йому підозру в колабораційній діяльності – за ч.5 ст.111-1 КК України. Йому світить від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про перехід на бік ворога підприємця Анатолія Акименка Центр журналістських розслідувань писав ще у вересні 2022 року, коли новопризначений гауляйтер проводив «перший дзвоник» у захопленій школі села Коробки. Сама школа після цієї показухи окупантів закрилась і досі не функціонує.

Головою місцевої окупаційної адміністрації він пропрацював рік, після чого новою гауляйтеркою тут призначили призначили 31-річну Ольгу Мащенко, вчительку молодших класів сільської школи.

Анатолій Акименко тим часом втік до окупованого Криму, де влаштувався на роботу фахівцем у сфері нерухомості в ТОВ «ДомХит» у Євпаторії. Перед цим він встиг розграбувати сільський дитсадок, щоб йому було чим облаштувати своє нове житло на півострові.