Двом військомим РФ загрожує довічне ув’язнення за вбивство цивільного на Херсонщині

07 Березня 2024, 15:32

Ілюстрація: відкриті джерела.

Двом військовим окупаційної армії РФ загрожує довічне позбавлення волі за вбивство цивільного жителя Нової Збур’ївки. Слідчі поліції Херсонщини скерували до суду обвинувальний акт.

У травні 2023 року двоє російських окупантів розстріляли 64-річного жителя тимчасово окупованого Скадовського району. Оперативники СБУ в Херсонській області та слідчі обласного главку поліції за процесуального керівництва представників обласної прокуратури встановили особи підозрюваних, причетних до вбивства мирної людини. Наразі досудове розслідування завершене та обвинувальний акт скерований на розгляд суду.
Як відомо, опівдні 9 травня 2023 року в Новій Збур’ївці двоє військових РФ зайшли на подвір’я домоволодіння 64-річного чоловіка та почали стукати у двері оселі. Господар вийшов до окупантів не одразу, а за деякий час. Тож окупанти розлютилися, почали бити чоловіка, заштовхали його всередину будинку, після чого розстріляли з автоматів.
Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, під час досудового розслідування слідчі та оперативники обласного управління СБУ встановили особи свідків, опитали їх, провели низку інших слідчо-розшукових заходів і в результаті ідентифікували особи окупантів. Це військовослужбовці 126-ої окремої бригади берегової оборони 22-го армійського корпусу берегових військ військово-морського флоту південного військового округу зс рф (в\ч №12676). Одному з них 38 років, іншому – 48.

Фото: Поліція Херсонської області.

Фото: Поліція Херсонської області.

Правоохоронцями зібрали достатньо доказів для обвинувачення підозрюваних окупантів у жорстокому поводженні з цивільним населенням, поєднаному з умисним вбивством, вчиненому за попередньої змови групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України). Тож нині досудове розслідування завершене, а обвинувальний акт скерований на розгляд суду.
За порушення законів та звичаїв війни обом окупантам загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.