Судитимуть військового РФ і жителя Олешок за незаконне утримання і катування близько 90 херсонців під час окупації обласного центру

01 Лютого 2024, 16:04

Приміщення слідчого ізолятору в Херсоні. Фото: Поліція Херсонської області.

Слідчі поліції Херсонщини завершили розслідування щодо військогого РФ та громадянина України, підозрюваних у викраденні й катуванні людей під час тимчасової окупації обласного центру.

Після визволення Херсона було встановлено, що під час окупації міста військові РФ у захопленому приміщенні обласного главку поліції в нефункціонуючому багато років ізоляторі тимчасового тримання організували катівню. Сюди окупанти привозили незаконно затриманих місцевих жителів і піддавали їх тортурам. Слідчим вдалося встановити особи причетних до катувань двох злочинців – військовослужбовця рф та громадянина України.
За словами начальника відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігора Дем’янюка, на теперішній час поліцейські встановили, що у підвальних приміщеннях ГУНП під час окупації міста російські військові утримували та піддавали тортурам близько 90 громадян України. Доля деяких затриманих досі не відома.

Приміщення слідчого ізолятору в Херсоні. Фото: Поліція Херсонської області.

Також правоохоронці встановили, що до катувань причетні 33-річний військовослужбовець РФ та 33-річний житель Олешок, який погодився на співпрацю з силовими структурами окупантів.

Фото: Поліція Херсонської області.

Зокрема, правоохоронцям відомо, що у червні 2022 року злочинці в обласному центрі незаконно затримали 40-річного херсонця, одягли йому на голову мішок та привезли до будівлі ГУНП в Херсонській області.
Незаконно затриманого чоловіка ув’язнили в непристосованій до тривалого перебування людей камері. Його тримали в антисанітарних умовах, не давали їжі та води, били, погрожували вбивством та схиляли до співпраці з окупаційною владою.
Обом злочинцям заочно було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28 «Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України.
Наразі досудове розслідування завершене, обвинувальний акт затверджений обласною прокуратурою та скерований на розгляд суду. Злочинцям загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.