Росіяни планують зрошувати поля лівобережжя Херсонщини водою з артезіанських свердловин

17 Лютого 2024, 13:50

Аграрії лівобережжя Херсонщини продовжують шукати альтернативу зрошення своїх земель водою з Дніпра, що стало неможливим після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС. Як варіант росіяни збираються використовувати для зрошення воду з підземних артезіанських свердловин. Ось тільки ці свердловини також міліють, тому навряд чи води з них вистачить навіть на один повноцінний аграрний сезон. Артезіанська вода як правило використовувалась для забезпечення потреб місцевого населення. Що робитимуть люди, якщо російські окупанти витрачатимуть її для поливу полів – не зрозуміло.

Про рішення задіяти для поливу артезіанські води повідомляють російські ЗМІ.

Сьогодні регіон переживає не найпростіші часи щодо зрошення, постійного гарантованого джерела води для потреб АПК зараз немає. Ми шукаємо всі можливості, щоб забезпечити поливом хоча б ті площі, які забезпечують наше тваринництво, вирощування овочів та баштанних культур. Як джерело води ми розглядаємо свердловини, як законсервовані, так і нові”,- зазначив росіянини Санал Ад’яєв, так званий “міністр сільського господарства” області. 

Для забезпечення водою аграрної сфери окупанти пралнують як використовувати старі свердловини, так і розробляти нові. Це дуже скоро призведе до виснаження водоносного горизонту та зневоднення регіону загалом. І хоча місцеві колаборанти розповідають про подальше використання нових посухостійких сортів злаків та овочів на лівобережжі – без води з Дніпра відновлення довоєнних об’ємів виробництва у сільському господарстві тут неможливо.