Як російські боти в соцмережах намагаються створити ілюзію підтримки окупантів на лівобережжі Херсонщини

21 Лютого 2024, 13:56

Росіяни намагаються імітувати підтримку своїх окупаційних “адміністрацій” місцевим населенням лівобережжя Херсонської області. Для цього вони створили цілу армію ботів, що коментують публікації окупаційних органів влади в російських соцмережах та розповідають про “щасливе життя” тут. Боти, крім того, радіють уявним “успіхам” російських військових на Херсонському напрямку та з нетерпінням чекають майбутніх виборів президента Росії.

Більшість фейкових акаунтів, що використовують росіяни, які мімікрують під херсонців, були створені восени 2023 або вже взимку поточного року. Цікаво, що боти не просто  коментують публікації окупаційних адміністрацій, а й взаємодіють і навіть сваряться між собою, створюючи ілюзію реальних людей.

Однією з найбільш активних коментаторок публікацій так званої “Херсонской ВГА” у російському “ВКонтакте” є користувачка під ніком Stasya Bidlanova. У профілі дівчини написано, що  вона нібито проживає в окупованому Генічеську. У своїх коментарях Анастасія (саме так називає себе дівчина) активно підтримує незаконне проведення на  території Херсонщини виборів президента Росії.

Сторінку цієї “генічанки” було створено лише кілька тижнів тому, а фото, на яких зображено нібито Анастасію з лівобережжя Херсонщини, насправді належать російській блогерці Єві Пітч, яка займається популяризацією природи Алтайського краю.

Радіє незаконному проведенню виборів також і “херсонка” Oksana Zueva. Її сторінку “Вконтакте” було створено лише 4 дні тому, але вона вже активно висловлює в соцмережі свою “громадянську позицію”. Ось тільки такої дівчини насправді не існує, а для її профілю були використані фото москвички Алєксандри Мещєрякової, які  опубліковані ще у 2018 році.

А ось до Вашої уваги Marta Bondarenko з міста Таврійськ, що на лівобережжі Херсонщини. Дівчина відкрито підтримує росіян і радіє “успіхам” російської економіки.

Ось тільки аналогічну з “таврійською” Мартою аватарку мають ще близько 50 користувачів російських соцмереж.

Серед ботів-чоловіків одним з найбільш активних “херсонських” акаунтів є Egor Karpov. Він також радіє нагоді віддати свій голос за Пітуна та агітує всіх йти на вибори.

Цю сторінку створено на основі акаунта жителя російського міста Петербург Алєксандра Зубова.

А ось приклад взаємодії між собою фейкових акаунтів. На фото два російські бота, що мімікрують під херсонців, обговорюють майбутні президентські вибори на лівобережжі регіону.

Загалом ми перевірили у російських соцмережах понад 20 акаунтів активних “коментаторів” публікацій окупаційних “адміністрацій” Херсонської області і 75% з них виявились фейковими. Зутрічаються серед “акивістів”  також і реальні люди, здебільшого це жителі міста Генічеськ, однак їх серед “армії ботів” майже не помітно.