Потреби на відбудову України складають вже майже 486 мільярдів доларів

15 Лютого 2024, 14:12

Наслідки обстрілів Херсонщини росіянами, лютий, 2024 р. Фото: "IPC-Південь".

Сукупні економічні, соціальні та інші втрати України  становлять майже 486 мільярдів доларів.

Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час презентації третьої оцінки збитків і потреб на відновлення України (RDNA3), проведеної за участі Світового банку, передає Урядовий портал.

Найбільше постраждали сектори торгівлі та промисловості, сільське господарство, енергетика і транспорт.

“Потреби на відбудову України складають майже 486 мільярдів доларів. З них на швидке відновлення потрібно витратити 15 мільярдів доларів. Ми бачимо, що за останній рік потреби на відбудову продовжили зростати. Особливо зростання помітно в житловому секторі, де через дії ворога зруйновано чи пошкоджено 10% від усього фонду житла”, — зазначив очільник Уряду.

Також негативна динаміка, за його словами, присутня в аграрному секторі й в екології через російський теракт на Каховській ГЕС та через замінування наших земель.

Прем’єр-міністр наголосив, що головним ресурсом для відновлення України має стати конфіскація заморожених російських активів. Позиція України залишається незмінною — платити повинна Росія.

“Маємо запустити цей процес вже цього року. Використання доходів від активів рф вважаємо можливим проміжним рішенням, яке не скасовує необхідність повної конфіскації”, — зазначив Денис Шмигаль.

Попри повномасштабну війну, Уряд України за підтримки міжнародних партнерів продовжує реалізацію програми швидкого відновлення. Минулого року відновлено більше 37 тис. об’єктів. Водночас Уряд створює умови для залучення приватних інвестицій, які дозволять прискорити процес відбудови й трансформацію нашої країни на шляху до ЄС.

За словами Прем’єр-міністра, залучення і спрямування 15 млрд. доларів у швидке відновлення згенерує ще орієнтовно 5,5 млрд. доларів приватних інвестицій.

“Ми розраховуємо залучити іноземні інвестиції, не чекаючи завершення війни, а вже зараз. Визначені пріоритетні галузі. Це оборонно-промисловий комплекс, енергетика, будівництво, аграрний сектор, природні ресурси, цифрові технології, IT-сектор. Кожна з цих галузей даватиме продукцію з високою часткою доданої вартості. І це працюватиме на нашу економічну стійкість”, — підкреслив Глава Уряду.

Також Денис Шмигаль зауважив, що результати RDNA3 сприятимуть реалізації програми Ukraine Facility, яка погоджена Європейським парламентом та Радою ЄС і передбачає виділення 50 млрд. євро протягом чотирьох років. Крім того, Україна розраховує на макрофінансову підтримку з боку Сполучених Штатів.

“Завдяки RDNA3 маємо актуальний глибокий аналіз втрат і потреб. Це дозволяє нам правильно визначити пріоритети, раціонально розподілити ресурси та отримати очікувані результати”, — відзначив Прем’єр-міністр.