Подружжю з Херсонщини, що “евакуювалось” до Росії, відмовили у видачі “житлового сертифіката”. Родина має п’ятеро дітей

04 Лютого 2024, 13:49

Родина Оробченко з Херсонщини, яка вирішила переїхати до Росії, залишилась без обіцяного окупантами “житлового сертифікату”. Причиною цього стало те, що чоловік прописаний у Запоріжжі, а дружина – у селі Дудчино Тавричанської громади. Ці населені пункти не підпадають під видачу “сертифікатів”. Подружжя останні роки жили в селищі Дніпряни, що поблизу Нової Каховки. “Евакуйовані” звідти мають право на безкоштовне житло, але переселенцям факт свого проживання тут довести росіянам не вдалось. 

Про це повідомляють у російських ЗМІ.

Незважаючи на схвалену виплату, сім’я Оробченко не отримала жодних коштів – по 100 тисяч рублів на кожного члена сім’ї. Як виявилося, всьому виною була «відсутність відповідного фінансування з федерального бюджету».

Повторне подання також виявилося невдалим. За час, поки багатодітне сімейство вирішувало бюрократичні питання, уряд змінив правила отримання виплат і сертифікату. Згідно з новою ухвалою, тепер на них можуть претендувати ті, у кого на початок СВО була постійна прописка в Херсоні чи населених пунктах області із затвердженого переліку”,  – зазначають росіяни. 

У середині вересня 2023 року родина отримала документ, у якому йдеться, що з липня 2019 року вони проживали у селищі Дніпряни та евакуювалася у листопаді 2022 року. Документ підписав Володимир Леонтьєв, на той момент призначенимй росіянами голова так званої  “Новокаховської міської адміністрації”. Проте виплати та видачу “сертифікату” знову заблокували російські чиновники, посилаючись на те, що старша донька подружжя носить дівоче прізвище матері.

Зараз чоловік працює у Петербурзі, а вся його багатодітна родина живе у Краснодарському краю. На дітей вони отримують 55 рублів на місяць.

“Ну, на два тижні прожити вистачає… З огляду на те, що й до школи треба здати, і якихось речей докупити, насправді, не вистачає. Тому що один раз поїхати купити речі всім дітям — навіть у мінус входиш іноді”, – розповіла російським журналістам Яна Оробченко.