Основна проблема – відсутність документів на нерухоме майно: голова Калинівської громади про відновлення пошкоджених будинків

29 Лютого 2024, 14:19
Зруйнований будинок у Калинівському

Зруйнований будинок у Калинівській громаді.

Кореспонденти медіацентру “IPC-Південь” поспілкувались з Максимом Кожем’якою, головою Калинівської громади, що на правобережжі Херсонщини, і обговорили питання відбудови пошкодженого обстрілами росіян житлового фонду громади. Головною проблемою у процесі відновлення очільник СВА вважає відсутність у жителів громади документів на нерухоме майно.

Про це Максим Кожем’яка розповів у інтерв’ю кореспондентам “IPC-Південь”.

“На сьогодні в Калинівській громаді реалізовуються програми з виплати компенсацій за пошкоджене житло. Компенсації нараховуються у двох формах. Перша форма – це нарахування компенсацій і надання сертифікату для купівлі житла на вторинному ринку, а друга форма – це на відбудову. Основна проблема, яка є – це те, що фактично люди жили або зі старими документами, або взагалі без документів на житло”, – зазначив Максим Кожем’яка.

Це значно ускладнює процес оформлення компенсацій за пошкоджене житло. Однак вирішити цю проблему, за словами очільника Калинівської СВА, можливо.

“Ми запросили сюди реєстратора з Дніпропетровської області і допомагаємо людям відновити документи на право власності. Так як ми знаходимось у сільській місцевості, до нас застосовується дія Постанови Кабінету Міністрів про спрощену процедуру реєстрації права власності. У першу чергу, це надання витягів із Сільськогосподарської книги, що дає змогу у спрощеному варіанті оформлювати документи і отримувати витяги із Реєстру речових прав нерухомого майна”, – додав Максим Кожем’яка.