Колаборанти Репілевські та інші аграрії окупованої частини Херсонщини масово звільняють робітників через знищення росіянами зрошення і відсутність ринків збуту

27 Лютого 2024, 14:15

Едуард і Данило Репілевські, колаборанти. Фото: відкриті джерела.

Колаборанти-землевласники з окупованої частини Херсонщини Едуард і Данило Репілевські та інші зрадники скоротили значну кількість своїх працівників і заборгували їм заробітну плату. Серед причин – знищення окупантами зрошувальної системи та відсутність ринку збуту.

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення місцевих жителів з тимчасово окупованої частини Херсонщини.

За словами співбесідників агентства, місцеві аграрії почали масово скорочувати своїх працівників. Після того, як загарбники вщент знищили в Херсонській області зрошувальну систему, без роботи залишаються майже всі, хто працював на зрошуваних землях, і значна частина механізаторів. Це стосується аграрних підприємств Іванівської і Новотроїцької громад Генічеського району.

У такій ситуації, зокрема, опинилось сільськогосппідприємство «Агрофірма «Мир» з села Горностаївка Новотроїцької громади, співвласником та директором якого є відомий колаборант Доценко Іван Іванович.

Іван Доценко, колаборант. Фото: Куркуль і соцмережі.

Скорочують працівників зі свого ТОВ «Агробізнес» й інші відомі зрадники –  Едуард Репілевський, який встиг побути окупаційним аграрним «міністром», та його син Данило Репілевський.

«Спочатку Репілевські збільшили зарплати своїм працівникам майже вдвічі, порівняно з тими, що були до окупації. Навіть стали виплачувати її двічі на місяць, ще й вчасно, чого раніше майже ніколи не було. Зараз же у Репілевських почалися затримки з виплатою зарплати, вони теж поскорочували «зрошенців» і механізаторів. А тих, хто залишився, вони відправляють в поля боротися з нашестям мишей. Іншої роботи у нього зараз немає», – розповіли мешканці Каховського району.

Не допомогло Репілевським отримання для ТОВ «Агробізнес» статусу резидента так званої вільної економічної зони, яку окупанти проголосили на ТОТ Херсонщини.  За словами джерел ЦЖР, всі склади господарства в Тавричанській громаді і навіть відкриті майданчики на токах зараз забиті зерном. Аграрії-колаборанти пояснюють це затоварення відсутністю прийнятної ціни на їхнє збіжжя.

Не потрібними окупантам виявилися і розрекламовані крафтові сири з козячого і коров’ячого молока, які виготовляють на підприємстві Репілевських. Ринок збуту в Росії для них виявився наглухо закритим. А в тимчасово окупованому Криму недешеві сири  Репілевських не витримали конкуренції з іншими виробниками.

Раніше повідомлялось, що ЄС запровадив санкції проти незаконних “урядовців” та “міністрів” лівобережжя Херсонщини.