Заступником гауляйтера Нової Каховки росіяни призначили колаборанта з Криму

25 Січня 2024, 14:14

Російський “сенатор” Константін Басюк, Максим Новак, Віолетта Шляжко і Мар’ян Жолубак у Новій Каховці, січень 2024 року. Фото: соцмережі.

Після призначення російськими загарбниками нового голови окупаційної адміністрації Нової Каховки на Херсонщині Віталія Гури посади його заступників отримали Мар’ян Жолубак і Максим Новак. Радницею гауляйтера стала Віолетта Шляжко.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Співвласник «Астрона», «Країни солодощів» і бізнесу з «лівим» коньяком

Заступником голови окупаційної “адміністрації” Нової Каховки з питань житлово-комунального господарства став Мар’ян Жолубак. Хто він такий у місті мало хто знає, хоча його бізнес точно відомий багатьом жителям не тільки цього міста, а й сусідньої Каховки. Ті, хто знайомий з ним особисто, кажуть, що Жолубак завжди був непублічним. Як він виглядає, не знали навіть ті, хто працював у його підприємствах. З 2014 року й до самої окупації Нової Каховки він майже не з’являвся на Херсонщині.

Народився Жолубак Мар’ян Володимирович 24 квітня 1965 року в селі Воютичі Самбірського району Львівської області, неподалік від кордону з Польщею.

Мар’ян Жолубак, колаборант. Фото з соцмереж.

Олеся Жолубак, колишня дружина колаборанта, розповіла ЦЖР про нього так: «Він був з бідної родини. Ми з ним познайомились під час навчання в інституті в Києві, невдовзі одружилися і приїхали жити до моєї рідної Нової Каховки. Мій батько, який працював у виноробному совхоз-заводі імені Лєніна в селі Веселе допоміг влаштувати Мар’яна до коньячного заводу «Таврія». Відтоді й почалася напівкримінальна бізнес-кар’єра мого чоловіка».

Свій бізнес Мар’ян Жолубак почав з продажу «лівого» коньяку,  який згодом став збувати по всій країні – від Києва до Севастополя. З часом він знайшов собі компаньйона Сергія Лелікова. На початку 2000-х років вони викупили магазин “Астрон” у центрі Каховки і створили однойменне товариство з обмеженою відповідальністю. За словами мешканців цього міста, в перші місяці окупації в «Астроні» жваво велася торгівля і постійно завозився товар.

Магазин “Астрон” у Каховці. Фото: Oleksii Yerekhynskyi/Google Maps.

«У більшості інших магазинів тоді вже були порожні полиці, а «Астрон» активно працював. Лише потім стало зрозуміло, що це вдавалось завдяки співпраці власника магазину з російськими військовими. До речі, самі продавці «Астрону» господарів ніколи не бачили, вони в місті не з’являлися», – сказали ЦЖР мешканці Каховки, які перебували в місті в перші місяці окупації.

В 2003-2004 роках Мар’ян Жолубак і Сергій Леліков заснували ТОВ «Голф» у Севастополі (юридична адреса – вул. Борисова, 7).

За даними YouControl, ТОВ «Голф» займається роздрібною торгівлею продуктами і пальним, ресторанним бізнесом, наданням в оренду нерухомості і організацією азартних ігор. У цих сферах обидва бізнес-партнери працюватимуть до приходу окупантів в Нову Каховку.

У 2008 році Жолубак і Леліков створили в Новій Каховці ТОВ «Альянс Продукт». А незадовго до великої війни вони відкрили кондитерський цех і мережу фірмових магазинів під зареєстрованою на Лелікова торговою маркою «Країна солодощів», рекламу яких у 2019 році публікував навіть відомий сайт «Миротворець».

Кондитерський цех “Країни солодощів”, 2019 рік. Фото: Миротворець.

На початку російської агресії проти України в 2014 році Мар’ян Жолубак вже мав у Новій Каховці декілька магазинів, у тому числі, в торговельному центрі в мікрорайоні «Сокіл», склади і два розкішні житлові будинки з басейном на Фіоленті поблизу Севастополя.

Тоді Мар’ян Жолубак неабияк зрадів приходу окупантів на півострів і переїхав до Севастополя, де в 2015 році отримав російський паспорт і став переконувати дружину переїхати до нього. Вона відмовилася, адже стосунки між подружжям на той момент давно вже тріщали по швах. Невдовзі вони розлучилися.

За словами Олесі Жолубак, Мар’ян був жорстоким, нерідко бив її і її матір. Жінка зверталася до правоохоронців, однак ті ніяк не реагували, вважаючи це банальними сімейними сварками.

Колаборант Мар’ян Жолубак. Фото з соцмереж.

«Чималу роль у розвитку бізнес-імперії Мар’яна Жолубака зіграв впливовий в ті часи Микола Паламарчук, який мав дружні стосунки з Сергієм Леліковим, обіймав високі посади у головних управліннях МВС Херсонщини і Криму і був народним депутатом України двох скликань. Саме завдяки впливовим зв’язкам мого колишнього чоловіка ніколи не чіпали», – стверджує Олеся Жолубак.

Жінка каже, що Мар’ян Жолубак повернувся до окупованої Нової Каховки навесні 2022 року. Сама вона з мамою змогла виїхати з окупації в квітні 2022 року, після чого її колишній чоловік вдерся до її квартири і розграбував до нитки. Він виніс усе – навіть рушники і постільну білизну.

Зараз «бізнес-імперія» Жолубака і Лелікова фактично розвалилася. Сам Мар’ян Жолубак завинив одному з українських банків взятий до великої війни кредит у 300 тисяч гривень і отримав від окупантів посаду заступника гауляйтера Нової Каховки.

«Новина про це шокувала всіх моїх друзів і знайомих. Вони дивуються – як уродженець Львівської області виявився таким запеклим любителем «русского мира». Але мене це не дивує. Адже Мар’яна завжди цікавили лише гроші. Заради них він міг продати душу дияволу і встромити ніж у спину будь-кому, навіть своїй рідній людині», – каже Олеся Жолубак.

Віолетта Шляжко, російський “сенатор” Константін Басюк, Мар’ян Жолубак і Максим Новак у Новій Каховці, січень 2024 року. Фото з окупаційних пабліків.

«Єдинорос» – віце-гауляйтер і радниця-боржниця

Другим новим заступником голови окупаційної адміністрації Нової Каховки з соціальних питань став Новак Максим Віталійович, 14 липня 1989 року народження. Він – мешканець звільненого в листопаді 2022 року селища Козацьке Новокаховської громади Каховського району.

Колаборант Максим Новак. Фото з соцмереж.

Максим Новак з самого початку перейшов на бік ворога, брав участь у пропагандистських заходах під російськими прапорами. За це його призначили керівником «службы поддержки гражданского населения» путінської партії «Єдина Росія» в Новій Каховці. А тепер він доріс до посади заступника гауляйтера міста.

Співпрацює з ворогом і дружина Максима Новак Юлія Олександрівна, 7 липня 1993 р. н. Її «висували» від партії «Єдина Росія» до окупаційного «совета депутатов» Нової Каховки.

Колаборантка Юлія Новак. Фото з соцмереж.

Радницею нового гауляйтера стала Шляжко Віолетта Володимирівна, 28 жовтня 1980 року народження. Вона мешканка Нової Каховки, фізична особа-підприємець з видом діяльності – електромонтажні роботи. Завдяки одній лише співпраці з органами місцевого самоврядування Каховського і Бериславського районів протягом 2017-2021 років вона змогла заробити на послугах з реконструкції мереж вуличного освітлення більше 5 млн. грн.

30 жовтня 2023 року Господарський суд Одеської області виніс рішення за позовом ПАТ «Акціонерний банк «Укргазбанк». З Віолетти Шляжко мають стягнути борг за наданим їй восени 2021 року кредитом майже в 300 тисяч гривень. Цілком очікувано боржниця в суд не з’явилася, залишилася в Новій Каховці і побігла служити ворогу. С подіваючись, що в окупації кредитори її вже не знайдуть.