З села Дмитренка на Херсонщині під час окупації росіяни вивезли усіх жителів. Зараз там ніхто не проживає

05 Січня 2024, 17:24

Альона Охрімовська, начальниця Борозенської сільської військової адміністрації. Фото: Олег Батурін/ЦЖР.

Із села Дмитренка Борозенської громади Бериславського району, що на звільненій правобережній частині Херсонщини, під час окупації російські військові насильно вивезли всіх жителів. Нині там ніхто не проживає.

Про це інформує Центру журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення Альони Охрімовської, начальниці Борозенської сільської військової адміністрації.

За її словами, під час окупації села в 2022 році російські військові завантажили всіх людей у трактор з возом, вивезли за село і сказали: «Йдіть куди хочете».

«Спочатку окупанти особливо не чіпали жителів Дмитренка, а потім наказали їм виїжджати. Здебільшого люди перебралися до сусіднього села Чарівне. Місцеві розселили їх, кого у себе, когось у порожніх будинках. Дехто там живе й по сьогодні. Самі ж окупанти після цього розселилися в селі, пограбували його і вели там бойові дії», – сказала Охрімовська.

Село Дмитренка розташоване майже в 40 кілометрах від Борозенського – центру громади. До окупації в ньому було зареєстровано 38 осіб. До села ведуть лише польові, майже непроїзні, дороги. Через це керівництву сільської військової адміністрації досі невідома кількість зруйнованих або пошкоджених там будинків.

«Будинки там або пошкоджені, або зруйновані. Не знаю, чи відродиться взагалі це село», – сказала Альона Охрімовська.

13 травня 2023 року Херсонська обласна військова адміністрація повідомила про відновлення електропостачання в селі Дмитренка Борозенської громади. За інформацією ХОВА, енергетики подали напругу до села і під’єднали до мережі 14 місцевих абонентів.