Російські окупанти захопили краєзнавчий музей у Верхньому Рогачику

15 Січня 2024, 12:31

Фото: відкриті джерела.

Російська окупаційна так звана “влада” захопила краєзнавчий музей у Верхньому Рогачику Каховського району на Херсонщині. Після вторгнення військ РФ на південь України заклад залишався без опалення. Окупанти вже заявили, що збираються “відновити” його роботу і використовувати з суто пропагандистською метою.

 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Відеосюжет про захоплення музею в Верхньому Рогачику на Херсонщині 14 січня 2024 рорку поширили місцеві окупаційні пабліки. У ньому показано, як по приміщеннях закладу ходять російські військові, «сенатор» від Херсонщини Ігорь Кастюкєвіч, гауляйтер Верхнього Рогачика Віталій Васютинський і попередня гауляйтерка громади Валентина Бєланова.

«Отправьте ЖКХшников, чтобы на крыше посмотрели, у тебя электрика непонятно чё», – Ігорь Кастюкєвіч нахабним тоном роздавав у сюжеті вказівки щодо відновлення електропостачання в музеї гауляйтеру Васютинському.

Найбільшу увагу в сюжеті окупанти приділили пошкодженому совєтському прапору «победителю социалистического соревнования», з чого зробили висновок про нібито знищення в Україні «спадщини минулого». Також окупаційна влада заявила про намір відновити роботу цього музею і використовувати його з суто пропагандистською метою.

Краєзнавчий музей у Верхньому Рогачику був створений у 1986 році. В ньому зібрано більше 1300 експонатів. Після ліквідації Верхньорогачицького району краєзнавчий музей підпорядковується місцевій селищній раді.

Фото: відкриті джерела.

Раніше повідомлялось, що херсонський колаборант Олександр Кузьменко отримав від росіян почесне звання.