Подружжя новотроїцьких колаборантів Аширових розповідає про переваги життя в окупації та фанатіє від бурятських артистів

17 Січня 2024, 14:59

Новотроїцькі колаборанти Аширови, які відповідають за культуру в окупованій громаді, знялись у черговому пропагандистському відео. Вони вже традиційно дякують росіянам, розповідають, як добре їм живеться, і вихваляють артистів з Бурятії та Хакасії, котрі заїжджають з гастролями до Новотроїцького.

За словами Катерини Аширової, яку призначили керувати місцевим Будинком культури, росіяни суттєво поліпшили матеріально-технічну базу закладу. Як підтвердження цього вона демонструє якісь папірці.

“Люди щасливі та задоволені”, – дякує Аширова за такі “презенти”.

Колаборантка Катерина Аширова спілкується з російськими журналістами

Колаборантка Катерина Аширова спілкується з російськими журналістами.

Чоловік незаконної керівниці Будинку культури – Мустафа Аширов – також використав  можливість подякувати росіянам за нову техніку. За його словами, до окупації мікрофонні стійки та монітори у Будинку культури не задовольняли потреб установи, а ось з приходом “визволителів” культура в громаді вийшла на “новий рівень”. Цікаво, що, працюючи у Новотроїцькому будинку культури багато років, подружжя Аширових не скаржилось на якість українського обладнання раніше. Їм все подобалось і вони показово “любили Україну”. Ось, наприклад, так колаборанти вітали своїх співгромадян з Днем Незалежності у 2020 році.

З появою нової апаратури, щоправда, у новотроїцьких колаборантів від культури з’явилась інша проблема, адже більшість колишніх співробітників зазначеної установи виїхали з селища або принципово відмовились співпрацювати з росіянами. Дефіцит місцевих виконавців окупанти намагаються сповнити другосортними агітбригадами із віддалених регіонів Росії.

“До нас присилають артистів з Росії. У нас був ляльковий театр з Хакасії, ляльковий театр з Бурятії, ансамбль з Москви… Загалом чудові та прекрасні колективи”,- зазначає Катерина Аширова. За її словами, артисти з Бурятії настільки вимогливі у технічному плані, що навряд чи змогли б виступати без нової апаратури. Тобто виходить, що російські “подарунки” до Новотроїцького будинку культури надійшли не так для задоволення потреб місцевих виконавців, як для виступів тут гастролерів з Хакасії та Бурятії.

Зазначимо, що якщо Мустафа Аширов поки що вважається “чистим” перед українським законодавством, адже не займає керівних посад, проте його дружині Катерині загрожує до 10 років ув’язнення за співпрацю з окупантами. Втім, Мустафа активно розповсюджує наративи російської пропаганди. Так, наприклад, у липні 2023 року він на камеру розповів російським журналістам, що  українська влада не звертала уваги на розвиток кримськотатарської мови і культури.

“Дуже гарно, що губернатор Херсонської області увів у обіг три мови: кримськотатарську, українську та російську. Нарешті нас помітили! За України таке щось було: ну є цей народ кримськотатарський, ну то і все. Таких привілеїв для нас ніколи не було”, – зазначив він, дякуючи так званому “губернатору” Херсонщини Володимиру Сальдо.

Як повідомлялось раніше, Катерина Аширова погодилась очолити Новотроїцький будинок культури після того, як від співпраці з росіянами відмовився його законний директор. Одразу після її “приходу до влади” у Новотроїцькому почали влаштовувати концерти для російських військових та місцевих колаборантів, а сам заклад став платформою для розповсюдження ідей “русского міра”.