Підприємця і засновника сайту із Скадовська Сергія Клецького суд визнав винним у колабораціонізмі

17 Січня 2024, 12:03

Сергій Клецький, колаборант. Фото: відкриті джерела.

Підприємець із Скадовська і засновник сайту 05537.com.ua Сергій Клецький, який також був кандидатом у депутати Скадовської міськради від президентської партії «Слуга народу» в 2020 році, визнаний винним у колабораційній діяльності. Він добровільно пішов на співпрацю з ворогом і став першим заступником голови окупаційної так званої “адміністрації” Скадовського району. За словами свідків, Клецький брав участь у розграбуванні місцевого відділення Ощадбанку, погрожував його співробітникам вбивством, а також розквартировував російських військових у місті.

Відповідний вирок Суворовського районного суду Одеси від 12 січняі 2024 року опублікований на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Слідчі довели, що 37-річний житель Скадовська Сергій Клецький добровільно перейшов на бік ворога у травні 2022 року і зайняв посаду першого заступника голови окупаційної адміністрації Скадовського району. Його вина підтверджується численними публікаціями з окупаційних пабліків за участі Клецького, а також показами п’ятьох свідків.

Один із них, директор КП «Водне господарство» Скадовської міськради, розповів, як Сергій Клецький вимагав від нього незаконно зареєструвати комунальне підприємство за російським податковим законодавством. Керівник відмовився, за що окупанти його «звільнили» 4 липня 2022 року.

Два інших свідка розповіли, як у травні-червні 2022 року Сергій Клецький вимагав від них передати окупантам приміщення і майно скадовського відділення Ощадбанку. Одній з них Клецький погрожував вбивством, якщо вона відмовиться від співпраці з ворогом. Зрештою, загарбники вдерлися до банку і привласнили собі все, що там залишалося.

Ще двоє свідків особисто знали Сергія Клецького і показали в суді, що той добровільно перейшов на бік ворога. За словами одного з них, до отримання посади в окупаційній адміністрації Клецький займався підприємницькою діяльністю – виготовляв і продавав крупи, а згодом торгував ліками. Свідок бачив, як обвинувачений супроводжував у Скадовську російських військових, допомагав їм з розселенням у будинках і пансіонатах. Також Сергій Клецький пропонував свідку оформити перепустку для проїзду через російські блокпости.

За скоєний злочин Сергія Клецького заочно визнано винним у колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. Винесене йому покарання – позбавлення волі на строк 9,5 років, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими повноваженнями в органах державної влади, державного управління та в органах місцевого самоврядування строком на 14 років та з конфіскацією належного йому на праві власності майна.

Ухвалою суду раніше у Сергія Клецького арештували частку його квартири. Після набрання вироку законної сили її конфіскують в дохід держави.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Сергій Клецький тривалий час проживав у Москві, а вже під час окупації Херсонщини продавав гуманітарну допомогу, яку отримував від українських волонтерів. Також він узяв під свій контроль одну з «віджатих» у власників аптек у Скадовську і займався там незаконною торгівлею медикаментами.

У 2019 році Сергія Клецького обвинувачували в кримінальній справі за побої та мордування.