Збували підакцизні товари: правоохоронці в Херсоні повідомили про підозру злочинній групі

11 Грудня 2023, 18:21

Фото: Поліція Херсонської області.

Поліцейські Херсонщини повідомили про підозру організованій злочинній групі, яка спеціалізувалася на незаконному обігу підакцизних товарів.

До складу групи входили 4 учасники. Фігуранти на території Херсона організували роботу підпільного підприємства з виготовлення алкогольних напоїв та їх реалізації. Також зловмисники займалися збутом контрафактних тютюнових виробів.
Оперативникам поліції стало відомо, що двоє братів-херсонців на початку весни цього року вирішили зайнятися виготовленням спиртовмісних напоїв. Організатори поділились своїм задумом із ще двома знайомими, які погодилися приєднатися до групи. Невдовзі чоловіки приступили до реалізації протиправних діянь.
Як розповів начальник відділу слідчого управління поліції Херсонщини Олег Мальчевський, правоохоронці встановили місця виготовлення та збуту контрафактних горілки та коньяку.
Здебільшого покупцями у фігурантів були продавці торговельних кіосків, розташованих у передмісті та на околицях Херсона. В подальшому покупці реалізовували ці напої місцевим жителям.
Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями проживання фігурантів і на території промислового приміщення, яке зловмисники орендували задля виготовлення спиртовмісних напоїв. Технологія виробництва виявилася доволі простою. Для виготовлення та розливу горілки фігуранти використовували пластикову ємність об’ємом 1000 л, в яку додавали певну кількість спирту та відповідну до необхідної пропорції частку води. А щоб отримати коньяк або іншу настоянку – в отриману водно-спиртову суміш додавали відповідну есенцію або харчовий барвник.
Загалом під час обшуку на підприємстві поліцейські вилучили понад 500 літрів готової спиртовмісної продукції, тару, пляшки для розливу та кришки до них. Також правоохоронці встановили, що фігуранти, окрім виготовлення, зберігання, транспортування та збуту алкогольних напоїв, займалися ще й реалізацією тютюнових виробів. Під час обшуку було виявлено та вилучено понад 51 тисячу пачок різних марок цигарок. При цьому більшість пачок були без акцизних марок. А на пачках, де марки були в наявності, під час експертиз виявилося, що марки підроблені. Також у членів групи були вилучені автомобілі, на яких зловмисники розвозили продукцію, більше 200 тисяч гривень, отриманих злочинним шляхом, а також документація, що підтверджує протиправні дії фігурантів.

Фото: Поліція Херсонської області.

Фото: Поліція Херсонської області.

За вчинення протиправних діянь усім 4 учасникам злочинного угруповання слідчі повідомили про підозру за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 204, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 199 Кримінального кодексу України – незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, в тому числі з підробленими марками акцизного податку, які вчиненні організованою групою. Досудове розслідування триває.