Заступниці гауляйтера Новотроїцького, Валентині Шокарєвій, суд заочно виніс вирок – 10 років ув’язнення

09 Грудня 2023, 16:45

Колаборантка Валентина Шокарєва. Фото: відкриті джерела.

Київський районний суд Одеси 6 грудня виніс заочний вирок черговій колаборантці – Валентині Шокарєвій, заступниці гауляйтера Новотроїцької громади Генічеського району Херсонської області. Її визнано винною в колабораційній діяльності і засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відповідний документ опублікований у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Суд встановив, що 65-річна жителька Новотроїцького Валентина Шокарєва добровільно погодилася зайняти керівну посаду в окупаційній адміністрації, незаконно створеній російськими загарбниками у своїй громаді. Вона стала заступницею гауляйтера Новотроїцького і таким чином вчинила злочин, передбачений ч.5 ст.111-1 КК України.

До суду Шокарєва жодного разу не з’явилася, жодних клопотань не надавала. Колаборантка досі перебуває на окупованій території.

Одними з доказів у цій справі стали покази свідків, частина з яких знають Валентину Шокарєву з дитинства. Колишній заступник голови Новотроїцької громади розповів у суді, що вона телефонувала йому на мобільний приблизно в серпні 2022 року і пропонувала зайняти посаду начальника незаконно створеного паспортного столу РФ. Інший свідок розповів, що бачив як Шокарєва заходила до захопленого російськими військовими приміщення селищної ради як співробітниця, оскільки сторонніх осіб туди вже не пропускали.

Відомо, що Валентина Шокарєва займалась підбором кадрів для окупантів у Новотроїцькій громаді, видачею російських «соціальних виплат», брала участь у церемонії посвяти вихованців Новотроїцької школи в «юнармійці РФ», організовувала «референдум» з приєднання Херсонської області до РФ і різноманітні пропагандистські заходи окупантів.

Раніше Шокарєва працювала в Новотроїцькому районному будинку культури та дозвілля.

Як вже повідомлялось, Валентина Шокарєва отримала підозру в колабораціонізмі 7 квітня 2023 року.

За скоєний злочин суд призначив їй покарання у вигляді позбавлення волі строком 10 років, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування або органах, що надають публічні послуги, на строк 15 років, з конфіскацією майна. Строк відбування покарання розраховуватиметься з моменту фактичного затримання Валентини Шокарєвої.

Раніше повідомлялось, що підозру отримав херсонець, котрий надавав російським окупантам плавзасоби під час окупації.