У селах і на прифронтових територіях можуть з’явитися мобільні аптеки

26 Грудня 2023, 12:46

Ілюстрація: відкриті джерела.

У разі запровадження мобільних аптек, вони зможуть функціонувати у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти. Також такі аптеки працюватимуть, зокрема, на прифронтових територіях, де наразі суттєво зруйнована медична й аптечна інфраструктура.

Цей кейс розглянули на спеціальній нараді Мінреінтеграції.

Основна увага була приділена питанню отримання АТ «Укрпошта» ліцензії на реалізацію медичних препаратів. Адже право створювати подібні мобільні аптеки є виключно у ліцензованих підприємств.

Надання поштовому оператору такого права зможе розв’язати проблему доступних ліків на 100% території України вже у першій половині 2024 року.

У випадку реалізації цієї ініціативи планується:

–  Відкриття ліцензованих складів на ключових сортувальних об’єктах Укрпошти (Київ, Львів, Харків, Одеса, Хмельницький), що дасть змогу забезпечити доставку ліків до будь-якого населеного пункту країни вже наступного дня.

–  Забезпечення запасу 10 тисяч найменувань лікарських засобів.

– Інтеграція з програмою «Доступні ліки».

У мобільних аптечних пунктах діятимуть аналогічні правила відпуску лікарських засобів, як і в стаціонарних аптеках. Усі рецептурні препарати видаватимуться виключно за рецептом, зазначають у відомстві.

Раніше повідомлялось, що лікарі громадської організації “Casers” продовжують відвідувати села на Херсонщині.