Рятувальника з Херсона Олексія Левченка суд визнав винним у колабораціонізмі та призначив один рік позбавлення волі

02 Грудня 2023, 13:58

Олексій Левченко. Фото: відкриті джерела.

Малиновський районний суд Одеси 28 листопада 2023 року виніс вирок Олексію Левченку, рятувальнику з Херсона, підполковнику служби цивільного захисту. Левченко у повному обсязі визнав свою вину в колабораційній діяльності, попри те, що його дружина і захисниця називали обвинувачення несправедливим. Суд дав йому один рік позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади в органах ДСНС протягом 10 років.

Відповідний вирок суду опублікований у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Суд встановив, що Олексій Левченко, співробітник Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області, житель Херсона, 1 липня 2022 року добровільно пішов працювати на ворога у незаконно створеній ним «Службе по делам гражданской обороны, чрезвычайных ситуаций и ликвидации последствий стихийных бедствий по Херсонской области военно-гражданской администрации Херсонской области». Левченко отримав від загарбників посаду «заместителя начальника оперативно-координационного центра в аппарате управления службы» з посадовим окладом у 22905 рублей.

«Наприкінці серпня – на початку вересня 2022 року Олексій Левченко, усвідомлюючи невідворотність покарання за свою колабораційну діяльність і з метою переховування від органів досудового розслідування залишив місце несення своєї служби, припинивши виконувати свої посадові обов’язки», – йдеться у вироку суду.

Суд кваліфікував дії Левченка за ч. 5 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність. Сам обвинувачений свою вину визнав у повному обсязі і уклав угоду про визнання винуватості.

Враховуючи щире розкаяння Олексія Левченка, те, що його діями нікому не завдано шкоди, позитивні характеристики з роботи і нагороди, а також факт вчинення ним злочину вперше і взятий ним обов’язок співпрацювати зі слідством у викритті інших кримінальних правопорушень, суд обмежився позбавленням його волі строком на 1 рік з позбавленням права обіймати посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах ДСНС України строком на 10 років та без конфіскації майна.

Оскільки Олексій Левченко перебуває під вартою з 1 лютого 2023 року, а цей період зараховуватиметься у вказаний термін позбавлення волі, можна припустити, що дуже скоро він зможе вийти на волю.

Сам вирок поки не набрав законної сили.

Як повідомляє “Центр журналістських розслідувань” з посиланням на “Українську правду”, дружина та захисниця Олексія Левченка називали його обвинувачення несправедливим, оскільки росіяни влітку 2022 року почали створювати паралельний «МЧС Росії» та інші незаконні органи влади на Херсонщині, але реальну роботу продовжували виконувати ті ж українські рятувальники. До осені 2022 року вони отримували українську зарплату і лише на початку вересня, коли ЗСУ активізували наступ на півдні, їм прийшов наказ за можливості виходити – ті, хто залишаться, зарплату більше не отримуватимуть.

За словами Тетяни Бабкової, адвокатки Олексія Левченка, її підзахисний одразу після звільнення Херсона пройшов перевірку СБУ, жодних претензій до нього не висували. На її думку, одеському СБУ, яке заводило справу щодо Левченка, просто «потрібні показники».