Росіяни засудили херсонця Павла Запорожця до 12 років позбавлення волі. Йому інкримінують організацію теракту

01 Грудня 2023, 13:17

Павло Запорожець. Фото: відкриті джерела.

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону ухвалив вирок у справі херсонського політичного в’язня Павла Запорожця, якого звинувачували у підготовці терактів у Херсоні. 9 травня 2022 року він нібито планував здійснити серію вибухів у місцях масового скупчення людей, повідомила прес-служба суду.

Слідство встановило, що Павла Запорожця було завербовано співробітником Головного управління розвідки України. Зібравши інформацію про час та місце проведення заходів, присвячених річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні у Херсоні, Запорожець розпочав підготовку теракту”, – йдеться у повідомленні. 

За словами росіян, Запорожця було затримано з вибухівкою у центрі Херсона. Ця справа стала першою в Росії за статтею про «акт міжнародного тероризму» щодо українця, яка дійшла до розгляду по суті в суді.

Російське ЗМІ повідомляє, що Запорожець нібито визнав провину.

«Так, вину свою визнаю, але не визнаю, що мене судять у рамках кримінального кодексу, оскільки я військовослужбовець, мене повинні судити в рамках Женевської конвенції», — цитує Запорожця агентство.

Сестра в’язня Марія Запорожець розповіла Центру журналістських розслідувань, що насправді її брат вину не визнав.

«Журналісти повідомили неправильно. Він визнав, що вчиняв певні дії в рамках певного військового завдання. Було сказано, що визнає дії, але вину не визнає», — сказала Марія Запорожець.