Переселенці з Херсонщини понад рік не можуть отримати обіцяні їм “житлові сертифікати” в Криму

29 Грудня 2023, 14:50

Понад 100 сімей з Херсонщини, що восени 2022 разом з росіянами втекли на правобережжя області й далі – на територію окупованого Криму, вже понад рік не можуть отримати обіцяні їм “житлові сертифікати”. Сьогодні, 29 грудня 2023 року, останній день, коли російські чиновники приймають документи на видачу переселенцям безкоштовного житла в Криму. Росіяни навмисне створюють бюрократичні перешкоди для херсонців, які намагаються отримати такі розрекламовані “сертифікати”.

Про це повідомляють російські ЗМІ, розповідаючи історії херсонських біженців.

“Я із Херсона. Ми до Севастополя із сім’єю приїхали вимушено у жовтні 2022 року, коли почалася евакуація. І ось із жовтня 2022 року ми оформляємо документи. У нас зараз проблема постала з департаментом капітального будівництва. Усі херсонці не можуть з ним порозумітися”, – розповідає переселенка з Херсона Олена Назарова.

За словами жінки, найбільша проблема в тому, що російські чиновники ведуть прийом документів на отримання “сертифікатів” лише по кілька годин на місяць, тож черги тут часом нараховують по кількасот херсонців. “У них прийом – друга і четверта п’ятниця місяця з 2 до 4. Сьогодні це п’ятниця. Нас тут 100 людей. Три особи приймають за 30 хвилин. Усі можуть підрахувати, що неможливо прийняти таку кількість людей», – зазначає Олена Назарова. 

Схожа ситуація у жительки Нової Каховки Тетяни Стрельникової. Через бюрократичні нюанси вона свій сертифікат також не може отримати вже понад рік. “Вони мені відповіді ані позитивної, ані негативної не дають. Розумієте, якщо негативна, я можу бігом знову здати документи до 29 числа. А якщо не дадуть до 29-го, я взагалі нічого не встигну. І ось я їх прошу, благаю. Боже, мені 66 років і по орендованих квартирах блукаю”, – скаржиться російським журналістам Стрельнікова. 

Чиновники пояснюють таку затримку тим, що з серпня 2023 року для отримання “житлового сертифікату” переселенець має одразу пройти ретельну перевірку російськими правоохоронцями. Цікаво, що, за словами росіян, вони відмовляють у безкоштовному житлі, наприклад, тим херсонцям, котрі потрапили на територію Криму не через окуповану частину Херсонщини, а в об’їзд, через Польщу чи Грузію. Також окупанти повідомляють, що з листопада 2022 року лише 126 херсонських сімей отримали сертифікат на житло саме у місті Севастополь.