Окупаційний “начальник” виправної колонії на Херсонщині Ігорь Єрьоменко отримав заочно 15 років ув’язнення

18 Грудня 2023, 11:56

Євген Соболєв (праворуч) і ексголова Херсонської ОДА Геннадій Лагута, січень 2022 року. Фото: соцмережі.

12 грудня 2023 року Приморський районний суд Одеси виніс вирок 43-річному Ігорю Єрьоменку з Нової Каховки, призначеному окупантами так званийм “начальником” захопленої Дар’ївської виправної колонії №10 на Херсонщині. Єрьоменко виявився кумом зрадника Євгена Соболєва, який керував херсонською «Північною виправною колонією №90» і ніколи до цього не працював в органах Державної кримінально-виконавчої служби. За скоєний злочин Ігоря Єрьоменко заочно отримав за ґрати на 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відповідний вирок суду оприлюднено на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

У вироку суду йдеться, що Ігор Єрьоменко, уродженець села Малі Копані Голопристанської громади Скадовського району, житель Нової Каховки Херсонської області, добровільно зайняв посаду «начальника» захопленої російськими окупантами Дар’ївської виправної колонії. Як саме це відбувалось, у суді розповіли численні свідки.

За словами одного з них, до 11 травня 2022 року російські загарбники не втручалися в роботу Дар’ївської виправної колонії. Після цього окупанти оточили її територію, підігнали автобуси і незаконно вивезли засуджених. Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, згодом до колонії приїхав зрадник Євген Соболєв, який на той час керував херсонською «Північною виправною колонією №90» і очолив незаконне «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области». Соболєв представив працівникам колонії Ігоря Єрьоменка як їхнього нового «начальника» і наказав усім зайти до нього в кабінет для співбесіди і отримання зарплати.

«Коли я зайшов до кабінету начальника колонії, там сиділи Ігор Єрьоменко і якась жінка, бухгалтерка. Біля неї стояв великий поліетиленовий пакет з великою кількістю російських рублів. Багато купюр були розкладені на столі. Біля жінки з бухгалтерії лежав список особового складу колонії з усіма прізвищами, посадами і спеціальними званнями. Єрьоменко запитав у мене: «Що будемо робити далі? Будемо співпрацювати чи ні?» Я перепитав, під яким прапором далі працюватимемо? А він на це, посміхаючись, відповів: «Ну, ти ж розумієш, під яким. Херсон це вже Російська Федерація». Я працювати під російським прапором відмовився. Єрьоменко щось записав у своєму блокноті і я вийшов. Потім він ходив по території колонії з озброєними людьми  у масках і оглядали приміщення», – розповів один зі свідків.

У суді свідчив також працівник АТ «Херсонобленерго», який в червні 2022 року працевлаштувався до колонії електриком, бо не мав грошей для утримання своєї родини. За його словами, співбесіду з ним проводив сам Ігор Єрьоменко. В цій установі свідок пропрацював до кінця серпня 2022 року.

Як розповіли свідки, Ігор Єрьоменко є кумом зрадника Євгена Соболєва, начальника херсонської «Північної виправної колонії №90», а до цього займався підприємницькою діяльністю в Новій Каховці. За даними ЦЖР, у названій колонії працював син Єрьоменка Дмитро, на посаді молодшого інспектора відділу нагляду і безпеки.

Іншими доказами у цій справі стало листування Ігоря Єрьоменка в чаті з працівниками захопленої колонії. Восени 2022 року вони обговорювали свою евакуацію з правобережної Херсонщини до Генічеська і «консервацію» колонії. Також, за повідомленням Центру журналістських розслідувань, зрештою незаконно створена на базі Дар’ївської виправної колонії окупаційна установа була розміщена на базі Дар’ївської виправної колонії окупаційна установа розмістилася на захопленій базі відпочинку «Корал» у селі Щасливцеве на Арабатській стрілці.

Ігоря Єрьоменка суд заочно визнав винним у колабораційній діяльності за ч. 7 ст. 111-1 КК України і призначив йому покарання – 15 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та правозахисних і правоохоронних органах строком на 15 років з конфіскацією усього особистого майна.