Фоторепортаж із зруйнованих сіл правобережжя Херсонщини

11 Грудня 2023, 14:09

У цих селах буяло життя, поки росіяни не вирішили їх «асвабадіть»… Внаслідок російської агресії кілька населених пунктів правобережжя Херсонщини зруйновані буквально вщент. Тут пошкоджено або знищено до 95% житлового фонду. Проте є ті, хто збирається тут зимувати, навіть якщо подекуди це одна-дві людини на село.

«У нас було все. Нормально жили, була робота, займались землею, – розповідає житель зруйнованого села Білогірка, пан Віталій. – А потім прийшли «асвабадітелі» і «асвабаділі» нас від наших будинків. Вони ніяк не могли збагнути, що українці можуть бути заможними, просто чесно працюючи. Весь час запитували, де ми вкрали наше майно, і нищили його з ненавистю».
Ті, хто залишається зимувати у цих селах-привидах, вірять у те, що люди сюди повернуться, поля будуть розміновані, а розбомблені хати знову відбудують. «Ось прийде весна і наші сусіди знову приїдуть. Треба тільки дочекатися весни, і все буде, як колись», – каже пан Віталій. Потім чоловік робить паузу і додає, що розуміє – ця омріяна «весна» настане, лише коли закінчиться війна.