Запроваджувала освітні стандарти РФ: СБУ затримала очільницю «відділу канцелярії» одного із херсонських університетів

16 Листопада 2023, 12:10

Фото: Служба безпеки України.

У результаті стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні Служба безпеки викрила ще одну прихильницю РФ – так звану очільницю “відділу канцелярії” одного з херсонських університетів.

Про це повідомяє Служба безпеки України.
За наявними даними, після окупації міста вона підтримала російських загарбників та погодилась очолити відділ документообігу («канцелярію») у захопленому на той час місцевому університеті.
На цій «посаді» зловмисниця виконувала вказівки гауляйтера Володимира Сальдо щодо запровадження російських «стандартів» освіти в окупованій частині на півдні регіону.
Для цього займалась «переформатуванням» документообігу в захопленому виші згідно з вимогами міносвіти РФ.
Згодом фігурантка отримала російський паспорт та «голосувала за приєднання» Херсонщини до складу країни-агресора.
Також вона була активною учасницею пропагандистських заходів місцевої окупаційної адміністрації, де закликала херсонців підтримати загарбників у війні проти України.
Крім цього, зловмисниця масово поширювала кремлівські наративи на власній сторінці в заборонених «Однокласниках». Там вона героїзувала бойовиків окупаційних угруповань РФ та виправдовувала тимчасове захоплення Криму.
Після звільнення Херсона прихильниця РФ залишилась у місті та продовжила періодично «розганяти» ворожу інтернет-пропаганду.
Співробітники СБУ задокументували злочинні дії фігурантки, встановили її місцезнаходження і затримали у власному помешканні.
Під час обшуків в її квартирі вилучено:
 – документи, які підтверджують роботу на окупантів у виші;
 – фото зловмисниці з російськими військовими у захопленому Херсоні;
 – прокремлівську символіку та інші докази незаконної діяльності.
Наразі їй повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).
Також вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу та додаткової кваліфікації злочинних дій фігурантки. Зловмисниці загрожує до 5 років тюрми з конфіскацією майна.