Юрію Ковальову, депутату Херсонської облради, повідомлено про підозру

23 Листопада 2023, 11:40

Колаборант Юрій Ковальов. Фото: відкриті джерела.

22 листопада 2023 року Херсонська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності і державній зраді Юрію Ковальову, депутату Херсонської облради від президентської партії «Слуга народу». Його обвинувачують у фінансуванні і забезпеченні російських окупантів, у незаконній реєстрації свого бізнесу в юрисдикції РФ, а також у роботі на загарбників депутатом так званої «Херсонской областной думы» від партії «Единая Россия».

Текст підозри опубліковано на сайті Офісу генерального прокурора.

Юрій Ковальов є рідним братом колаборанта Олексія Ковальова, якого було ліквідовано 29 серпня 2022 року.

Слідчі встановили, що Юрій Ковальов, будучи депутатом Херсонської облради від партії «Слуга народу» добровільно перейшов на бік ворога, публічно закликав мешканців Херсонщини брати участь у так званих «виборах» і зараз працює на росіян депутатом «Херсонской областной думы» від путінської партії «Единая Россия».

Також, Юрій Ковальов як директор розташованої в Голій Пристані Скадовського району державної установи «Херсонський виробничо-експериментальний завод по розведенню молоді частикових риб» незаконно зареєстрував її у російській юрисдикції і займався продажем українських біологічних ресурсів на окупованій території.

Крім того, Ковальов незаконно зареєстрував у російські юрисдикції підконтрольні йому підприємства: ТОВ «Неон-ЛТД», ТОВ «Південний земельний фонд», ТОВ «Фондс-Зем», ФГ «Маконго», ТОВ «Промінь відродження», ТОВ «ЛК-Агро», ФГ «Югер», ТОВ «Вега-Х», ТОВ «Е-Нафта», ТОВ «Грін-Груп», ТОВ «Вільям Пай», ТОВ «ДСД-Трейд Україна», СВК «Грін Ленд». Тим самим він фінансував окупаційну владу, забезпечивши її активами у вигляді податків від діяльності цих підприємств.

Юрій Ковальов допомагав російським військовим розміщувати свою техніку на території своїх підприємств у Голій Пристані, тим самим створюючи загрозу життю та здоров’ю місцевих мешканців. Він годував окупантів, надавав їм паливно-мастильні матеріали і інші потрібні речі.

За скоєний злочин Юрію Ковальову заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності і державній зраді – за ч. 5 ст. 111-1 і ч. 2 ст. 111 КК України. Колаборанту загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.