У Бериславській громаді на Херсонщині перейменували 28 вулиць, які пропагують російську імперську політику

02 Листопада 2023, 16:36

У Бериславській громаді на Херсонщині перейменували 28 вулиць, які підпадають під дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Таке розпорядження підписав начальник Бериславської міської військової адміністрації Олександр Алчієв.

Про це повідомляє офіційний сайт Бериславської громади.

Назви вулиць, які підлягають перейменуванню, в Бериславській громаді спочатку затвердили розпорядженням заступника начальника Бериславської МВА 26 вересня 2023 року. Нове розпорядження від 26 жовтня 2023 року завершує процедуру перейменування і встановлює нові назви вулиць.

Відтепер у Бериславі перейменовані наступні вулиці: 1 Травня – на Героїв України, Бєлгородська – на Соборну, Ґагаріна – на Івана Сірка, Комарова – на Василя Стуса, Максима Ґорького – на Павла Скоропадського, Матросова – на Таванську, Некрасова – на Миколи Братана, Овражна – на М. Коцюбинського, Островського – на Студентську, Пушкіна – на Г. Гардимана, Чкалова – на Івана Мазепи, провулок Восход – на Зарічний, пров. Овражний – на Січовий.

У селі Зміївка перейменовані 4 вулиці: Жовтнева – на Лютеранську, 30 років перемоги – на Старошведську, Ґагаріна – на Героїв України, пров. Інтернаціональний – на Волонтерський.

У селі Томарине – вулицю 1 Травня перейменували на Івана Сірка, Ґагаріна – на Героїв України.

У селі Першотравневе – вул. 1 Травня перейменували на вулицю Бериславську.

У селі Раківка провулок Ґагаріна перейменували на пров. Український.

У селищі Шляхове – вул. Ґагаріна перейменували на Героїв України, Некрасова на Тараса Шевченко, Овражна – на Козацьку, Пушкіна – на Лесі Українки, Чкалова – на Олеся Гончара.

У селі Новоберислав – вулицю Комарова перейменували на Героїв України, Ґагаріна – на Костя Гордієнка.

За законом, який набрав чинності 27 липня 2023 року, рішення про перейменування топонімів і демонтаж пам’ятників та іншої символіки, що прославляють російський окупаційний режим в Україні органи місцевої влади мають ухвалити до 27 січня 2024 року. Якщо вони цього не зроблять, тоді не пізніше 27 липня 2024 року ці рішення мають прийняти голови обласних державних адміністрацій або особи, які здійснюють їх повноваження.

Раніше повідомлялось, що у Херсоні завершилось перейменування центральних вулиць. На черзі мікрорайони Шуменський, Таврійський та Північний.