Російського політика Міронова підозрюють у всиновленні викраденої з Херсона дитини

24 Листопада 2023, 12:23

Маргарита Прокопенко у викраденні якої звинувачують Сергія Міронова

Відомий російський політик Сєргєй Міронов, ймовірно, викрав з Херсона дитину, яку потім всиновив, змінивши її ім’я та прізвище. 10-місячну дівчинку Міронов викрав у 2022 році, коли обласний центр було окуповано росіянами. Дії 70-річного депутата і його 55-річної дружини можуть бути кваліфіковані як воєнний злочин та геноцид.

Про викрадення дитини повідомляють журналісти BBC Panorama, які провели розслідування.

“Ім’я  Сергія Миронова вказано в записі про усиновлення дівчинки, яку в 2022 році забрала жінка, з якою він зараз одружений.Записи показують, що особу дівчини змінили в Росії. Пан Миронов не відповів на конкретні звинувачення слідства.Дитина, яку спочатку звали Маргарита, була однією з 48 зниклих безвісти з Херсонського обласного будинку дитини, коли російські війська взяли місто під контроль”, – зазначають журналісти BBC Panorama.

Сам Міронов викрадення дитини заперечує, а російські ЗМІ називають інформацію фейковою.«Фейк від українських спецслужб та їхніх західних кураторів. Я вже звик до інформаційних атак. За всім цим стоїть одна мета — дискредитація тих, хто сьогодні займає непримиренну патріотичну позицію. Даремно намагаєтеся. Правда все одно переможе», — написав Миронов у Twitter. Цікаво, що деякі російські журналісти написали, що Міронов викрав дитину не з Херсона, а з Донецької області. 

Разом з 10-місячною Маргаритою Прокопенко дружина Міронова вивезла до Росії з Херсона ще дворічного хлопчика Іллю Ващенко. Його доля наразі невідома. Офіційно дітей вивозили з Херсона для «обстеження, визначення подальшої тактики лікування та проходження реабілітації”.З  точки зору міжнародного права всиновлення депортованих українських дітей у Росії — це воєнний злочин.