Росіяни поширюють фейк про те, що Херсон обстрілюють не вони

21 Жовтня 2023, 12:34

Російський "Град" обстрілює Херсон. Фото з російських джерел

Російські війська продовжують майже цілодобові обстріли міста Херсон. Вогонь по обласному центру ведеться прицільно з окупованого лівобережжя області та вражає здебільшого цивільну інфраструктуру і мирних жителів. Проте у окупантів не вистачає сміливості взяти на себе відповідальність за ці дії. Вони заявляють, що обстріли міста ведуться… із самого Херсона.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

За їхніми словами, Херсон обстрілюють українські військові з території самого обласного центру, використовуючи для цього “мобільні мінометні групи”. Аргументують окупанти це тим, що їх міни просто не долітали б до міста з лівого берега Дніпра через велику відстань. Цікаво, що обстріли Херсона росіяни називають “русофобськими провокаціями”.

Насправді ж це звичайна брехня. 120-міліметрові міни, що випускають по місту росіяни, мають дальність ураження до 7 кілометрів. Цієї відстані достатньо, щоб мати змогу обстрілювати більшу частину міста. Крім того, окупанти б’ють по Херсону не лише з мінометів, а й із РСЗО, дальність якого є значно більшою. Наприклад, російський телеканал “Звєзда” минулого тижня опублікував відео, на якому “Гради” обстрілюють правобережжя Херсонщини. Окупанти досить часто самі вихваляються “точними попаданнями” по місту у своїх Telegram-каналах.

Ну і найголовніше – ніхто з місцевих жителів жодного разу не бачив ніяких “мобільних мінометних груп” у місті, а пошкодження об’єктів у Херсоні дозволяє із цілковитою впевненістю сказати, що по обласному центру гатять саме з окупованих росіянами територій.