На адмінкордоні Криму з Херсонщиною Росія створила новий полігон

30 Жовтня 2023, 09:48

Ілюстративне фото: відкриті джерела.

Влітку 2023 року російська окупаційна армія «з нуля» облаштувала танковий полігон поблизу адмінкордону між Кримом і захопленою частиною Херсонщини, а в Донецькій і Луганській областях у 3-4 рази збільшила площу трьох тренувальних таборів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Досліджуючи на знімках супутника Європейської космічної агенції нові ділянки залізниці, яку Росія будує на окупованих територіях Сходу та Півдня, кореспонденти ЦЖР натрапили свіжозбудовані військові об’єкти російської армії.

Три воєнних полігони своїм розташуванням утворюють уявний трикутник між Донецьком та Луганськом.

Як виявилось, вони не нові, їх росіяни почали облаштовувати ще після 2014 року, будуючи стоянки і рембази для важкої техніки, казарми і, вочевидь, польові шпиталі тощо.

Проте орієнтовно з липня по жовтень 2023 року окупанти щонайменше в 3 рази збільшили площу кожного об’єкта і тепер два полігони займають не менше 1 000 га української землі кожен.

Перший – поблизу Великої Шишівки — села Шахтарської міської громади Горлівського району (~55 км на схід від м.Донецьк). До своїх сьогоднішніх розмірів полігон розрісся буквально на очах – з липня по серпень 2023 року.

Фото: супутник Sentinel-2; Колаж: investigator.org.ua.

Другий об’єкт  –  в 40 км далі на Схід, поруч із смт. Єсаулівка Антрацитівської міської громади. Але як і попередній полігон, цей також на базі вже існуючого стрімко розширився з 300 до 1 000 гектарів за два літніх місяці.

Фото: супутник Sentinel-2; Колаж: investigator.org.ua.

Останній полігон рашистів на Донбасі, який трапився на очі, – за 20 км на південь від Луганська, с. Мирне Лутугинської міської громади, де за даними перепису населення України 2001 року проживали 5 осіб.

22 роки потому Мирне – суцільна база російської окупаційної армії, яка тільки розростається.

Фото: супутник Sentinel-2 і Google Maps; Колаж: investigator.org.ua.

Зі Сходу перенесемося на Південь, до кордону окупованих Херсонщини та Криму. Про полігон, який російські військові розгорнули влітку 2023 року на 4 000 га, ЦЖР вже згадував у вересні. Знаходиться він поблизу с.Попівка Генічеського району. Через низьку якість знімків у вересні не вдалося розгледіти, що саме збудували окупанти поблизу села.

Коллеги з проекту журналістських розслідувань «Радіо Свобода» – «СХЕМИ» поділилися фото з супутника Maxar, на якому вже можна добре роздивитися мережу земляних насипів для укриття важкої техніки, або ж артилерійських гармат.

Фото: «СХЕМИ» на Радіо Свобода і Google Maps; Колаж: investigator.org.ua.

Полігон починається безпосередньо з околиці с.Попівка, в якому до 24.02.2022 р. налічувалося 33 двори і 106 мешканців. Як людям таке сусідство, чи залишилися там взагалі цивільні, наразі невідомо.