Херсонська МВА продовжує роздавати ФОПам без досвіду мільйони на ремонт найпростіших укриттів у місті

12 Жовтня 2023, 15:34

Підряди на ремонти найпростіших укриттів у Херсоні на безконкурсній основі продовжують отримувати підприємці-новачки, зареєстровані за кілька місяців до закупівлі, або котрі ніколи раніше не займались ремонтними роботами. При цьому замовник – відділ цивільного захисту населення Херсонської військової адміністрації знову приховав адреси об’єктів, хоча вони мають бути відомі жителям міста.

27 вересня 2023 року підряд на ремонт найпростішого укриття на суму в 1 648 583 гривні отримав фізособа-підприємець Ржевський Василь Миколайович із Києва. Згідно з договором,  ФОП Ржевський має відремонтувати стіни та підлогу в укритті, а також встановити прихована під  чорною плашкою. 

Попри відсутність будь-якого досвіду ведення будівельних робіт, Василь Ржевський у серпні отримав від відділу цивільного захисту Херсонської МВА два замовлення на ремонт укриттів на суму у понад 3 мільйони  гривень,  які має завершити до 15 жовтня.  

Ремонтні роботи у найпростішому укритті в Херсоні, що проводить ФОП Ржевський

Ще два підряди на суму в 988 тисяч гривень отримала ФОП Чернобильська Аксенія Вікторівна, яка зареєстрована у Львові.  У документах вказано, що це будуть завершальні роботи на об’єктах, які вже ремонтуються. Сховища мають бути закінчені, відповідно, до 25 та 31 жовтня. За цей час підрядник має встановити внутрішні двері, а також пофарбувати стіни та стелю. Це перші закупівлі для ФОПа Чернобильської, хоча його було зареєстровано майже 3 роки тому. Тобто, і  цей підрядник не має досвіду у проведенні ремонтних робіт, а херсонські укриття стали для неї дебютом на цій ниві. 

У минулу хвилю закупівель послуг на ремонт найпростіших укриттів підряд на 802 тисячі гривень отримав ФОП з аналогічним прізвищем – Чернобильський Євген Володимирович. Він також зареєстрований у Львові тож ми, схоже, маємо справу з цілим сімейством “будівельників”. 

Оплату підрядники отримають, згідно з договорами, після закінчення робіт. Замовником закупівель виступає Відділ цивільного захисту населення Херсонської міської адміністрації у особі його керівника Олександра Горіна. 

Договір на закупівлю із закритою адресою

Дізнатись про адреси укриттів, у яких за гроші платників податків проводяться ремонти, у минулу хвилю закупівель “ІРС-Південь” та “Центру журналістських розслідувань”  вдалося лише через інформаційний запит до пана Горіна. Оскільки у договорах на нові ремонти укриттів замовник знову приховав адреси, ми знову подаємо запит на отримання цієї публічної інформації, яка не може приховуватись. 

Нагадаємо, що відповідно до Указу президента України, яким введено в дію обов’язкове для виконання рішення РНБО щодо приведення у належний стан наявних укриттів, місцеві адміністрації зобов’язано забезпечити цілодобовий та безперешкодний доступ до них,  надання  населенню онлайн-доступу до інформації про наявні захисні споруди цивільного захисту, електронних мап укриттів, чат-ботів та інших інформаційних ресурсів.